ZBOG CENA GORIVA, DELOVA I ODRŽAVANJA POSKUPELE TAKSI USLUGE

Za „dobar dan” – 120 dinara

Od sredine februara zrenjaninski taksisti primenjuju korigovane cene usluga. Tarifa je sada skuplja za pet dinara po kilometru, a taksimetar će na početku vožnje pokazivati 120, u odnosu na dosadašnjih 90 dinara za start, obavestili su javnost zrenjaninski taksisti.
Kako navode, na ovaj potez odlučili su se posle jesenjeg poskupljenja gradskog prevoza i većih cena taksi usluga u Beogradu, Novom Sadu i Subotici. Na taj način su vrednost prosečne vožnje uvećali za preko 40 dinara, objašnjavaju u saopštenju.

UDRUŽENJA JEDNOGLASNA
Do poskupljenja je došlo zbog skoka vrednosti goriva, usluga održavanja vozila, nabavnih cena za rezervne delove, vrednosti novih i polovnih automobila, kao i minimalne cene rada, kaže Dragan Vidaković, vlasnik „I – taksija”(I – taxi).

– Naše usluge poskupele su iz istih razloga zbog kojih je autobuska karta za gradski prevoz skočila sa 70 na 90 dinara – ističe naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, ono nije negativno uticalo na broj poziva, a prosečna vožnja sada iznosi od 270 do 280 dinara.
Vidaković objašnjava da je zahtev za korekciju minimalne ekonomske cene potpisan od strane svih taksi udruženja i firmi u gradu i nakon toga dostavljen službeno, poštom, gradskim čelnicima. Ipak, zvanični sastanak, niti odgovor na zahtev nije usledio nakon toga.
U Službenom listu (u kome nije objavljeno poskupljenje taksi usluga) navodi se da je tarifa taksi prevoza, kao i ekonomski najniža cena u okviru nje utvrđena posebnom Odlukom o auto-taksi prevozu putnika, koju je usvojila Skupština grada.
Minimalna cena koju određuju nadležni je ranije utvrđena i nije menjana. To znači da ne sme da se ide ispod nje, a taksisti imaju slobodu da na svoju inicijativu pojedinačno određuju koliko će naplaćivati usluge, objašnjava Mirko Petrović iz Odseka za saobraćaj u Odeljenju za urbanizam.

SAT ČEKANJA 600 DINARA
Za gradsku vožnju radnim danima i subotom u periodu od 6 do 22 časa, sugrađani treba da izdvoje 60 dinara po kilometru. Noću (od 22 do 6 časova), nedeljom, praznicima i u vanrednim situacijama, kilometar staje 65 dinara, dok se za vangradsku vožnju penje na 70 dinara. Za sat čekanja, taksimetar kuca 600 dinara.

Sugrađanka, čije je ime poznato redakciji, taksi usluge često koristi zbog deteta. Kako kaže, razume da je poskupelo gorivo i da su troškovi veći, ali ističe da je zbog loših linija gradskog prevoza prinuđena da koristi taksi.
Zrenjaninka Slađana Š. kaže za naš list da u susret proleću više voli da prošeta ili vozi bicikl nego da koristi bilo koji motorni prevoz. Dodaje da je taksi retko koristila i pre poskupljenja.
– Jeste komfornije, ali mi je mnogo da toliko novca odvajam na nešto što mi nije potrebno. Kada je neophodno, nije mi žao da platim vožnju, ali to nije tako često. Odgovara mi da idem biciklom, naročito kada imam svašta da obavim po gradu ili da svratim negde sa posla – objašnjava naša sugrađanka.

J. Šormaz