ZBOG OPASNOSTI OD POJAVE AFRIČKE KUGE SVINJA: Zabranjen promet mesa i proizvoda od mesa na pijacama

Promet – kupovina i prodaja mesa i prerađevina od mesa poreklom iz Mađarske i Rumunije, kao i sa gazdinstava zabranjeni su na pijacama, zbog opasnosti od pojave afričke kuge svinja koja se pojavila u ove dve zemlje, a u Rumuniji se približila granici sa našom zemljom – saopšteno je iz sedišta Srednjobanatskog upravnog okruga.

Realizaciju ove preventivne mere pratiće službenici Komunalne inspekcije grada Zrenjanina i opština koje čine Okrug, Policijske uprave Zrenjanin, veterinarske inspekcije i JKP „Pijace i parkinzi“.

Pojačan je i nadzor svih inspekcijskih službi na svim prodajnim mestima na pijacama i van poslovnog prostora u celom okrugu, a preduzimaće se i sankcije prema prekršiocima.

Afrička kuga svinja je neizlečiva bolest, protiv koje nema imunizacije i može da izazove velike ekonomske štete domaćem svinjogojstvu.

Aktivnosti na sprečavanju širenja afričke kuge svinja na našu zemlju teku već više meseci. Obavezno je slanje uzoraka tkiva i krvi odsteljenih i uginulih divljih svinja u Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu. Određene su i lokacije za bezbedno uklanjanje uginulih, odnosno eutanaziranih divljih i domaćih svinja.

Uprava za veterinu objavila je na internet sajtu Ministarstva poljoprivrede opširno uputstvo za sprečavanje oboljvanja domaćih svinja i načinima na koje se AKS prenosti, a oni mogu biti veoma raznovrsni.

Afrička kuga svinja ne ugrožava ljude neposredno, ali oni sa odećom, obućom, vozlima i alatom mogu učestvovati u prenosu opasnog oboljenja.

Na području Okruga ima nešto više od 50.000 svinja i prasadi, najviše na području Sečnja, jedna od tri pogranične opštine. Druge dve su Nova Crnja i Žitište.

M. S-n.