ZBOG PROPUSTA PREMA PACIJENTU U PLUĆNOJ BOLNICI POKRENUTE DISCIPLINSKE MERE

Bolesnik ležao na klupi u čekaonici

Scena iz Plućne bolnice snimljena telefonom – radnici Hitne pomoći prebacuju pacijenta na klupu u hodniku zbog toga što nema slobodnih kreveta niti nosila – uznemirila je mnoge. Snimak je deljen putem društvenih mreža, a postavljen je i na sajtove pojedinih portala, pri čemu je dostigao više od 100.000 pregleda.
Incident se desio 20. aprila, u prepodnevnim časovima u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Dr Vasa Savić”. Na snimku se vidi kako služba Hitne pomoći u Bolnicu na nosilima dovodi starijeg muškarca, u polusvesnom stanju, umotanog u ćebe i potom ga prebacuje da leži na klupu u hodniku, a zatim klupu premešta do suprotnog zida, kako čovek ne bi skliznuo sa nje. U kadru se vidi i čuje doktorka koja objašnjava da je već četvoro pacijenata na nosilima i da je sve zauzeto, te da su tehničari mogli da sačekaju. Radnici Hitne pomoći potom su na grudi nesrećnog muškarca stavili fasciklu sa papirima. U pozadini se vidi još jedan pacijent koji leži u hodniku, na nosilima.
Služba hitne medicinske pomoći (SHMP) poštovala je propise, saopštavaju iz Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov”: „Stručna komisija je utvrdila da je ekipa sanitetskog transporta SHMP Zrenjanin poštovala procedure iz Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Takođe je utvrđeno da je ekipa sanitetskog transporta napravila propust u etičkom smislu. Slučaj je predat disciplinskoj komisiji Doma zdravlja koja je odredila disciplinske mere prema ekipi SHMP koja je učestvovala u događaju, kao i prema njihovom neposrednom rukovodiocu. O događaju je obaveštena i lokalna samouprava kao osnivač zrenjaninskog Doma zdravlja.”
Takođe, i u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Dr Vasa Savić” navode da su o incidentu obavešteni nadležni organi, kao i da su poštovane procedure: „Lekar naše ustanove je odmah nakon završetka prethodnog hitnog pregleda, primio i zbrinuo pomenutog bolesnika. Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Vasa Savić” je prijem i zbrinjavanje bolesnika uradila prema svim postojećim procedurama. Zbog pomenutog događaja u ustanovi održan je stručni sastanak, urađena interna kontrola i obavešten Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i Dom zdravlja Zrenjanin. Konstatovano je da je ustanova uradila sve po pravilima struke i propisa.”

  • KOMENTARI OSUDE
    Video snimak je na društvenim mrežama i portalima propraćen uz mnoštvo ogorčenih i ljutitih komentara. Neki su kritikovali osoblje bolnice i radnike Hitne pomoći, drugi su međutim, isticali da Hitna pomoć neprestano radi i da nema ni minut vremena za čekanje, a mnogi su podsetili i na manjak medicinskog osoblja i opreme. Jedna od osoba koja se čuje na video zapisu pominje kako za nosila u bolnicama nema novca, dok se koncerti mogu finansirati iz gradskog budžeta.

M. Maričić

7-1-printskrin plucna 2 7-1-print skrin plucna 1