Žene iz „Dositeja“ izlažu svoje radove

U ponedeljak, 5. septembra, u 19 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin svečano će biti otvorena izložba radova članova Udruženja žena „Dositej“. Tada će Udruženju biti uručena Nagrada za očuvanje kulturne baštine i kreativni stvaralački rad koju dodeljuje Srpska Kraljevska Akademija naučnika i umetnika u čije ime će nagradu uručiti njihova članica dr Natalija Ostojić.

Na izložbi će biti predstavljene slike u različitim tehnikama, rezbarena nojeva jaja, lutke u narodnim nošnjama, tradicionalni vez sa srmom, vezene stranice Miroslavljevog jevanđelja, gobleni sa perlama, oslikane jastučnice na satenu i ešarpe na svili, ukrasni broševi od keramike i još mnogo toga

radovi - Udruzenje zena Dositej

Banatsko Udruženje žena „Dositej“ postoji sedam godina i radi u mesnoj zajednici „Dositej Obradović“ u Zrenjaninu. Ciljevi Udruženja su očuvanje tradicije i kulturno-umetničkog stvaralaštva, kao i humanitarni rad. Učestvovali su u mnogim humanitarnim akcijama, realizovali različite edukacije (dekupaž tehnika, pustovanje vune, slikanje na svili i satenu, zlatovez), bili učesnici na mnogim takmičenjima na kojima su osvajali nagrade. Ove godine u maju Udruženje je predstavilo svoje rukotvorine na manifestaciji Dani slovenske muzike i kulture u Moskvi.