ŽIRI NA 71. FESTIVALU PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE JEDNOGLASNO ODLUČIO

„Tri sestre” i „Dečak i mesec” najbolje predstave

Proglašenjem laureta u foajeu Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” u ponedeljak, 11. aprila, završen je 71. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine. Odlukom tročlanog žirija (Dejan Dukovski, Irena Tot i Mia Knežević) nagrada za najbolju predstavu u celini pripala je predstavi „Tri sestre”, u režiji Zoltana Puškaša, Pozorište „Deže Kostolanji” iz Subotice. Priznanje za najbolju predstavu za decu u celini osvojio je komad „Dečak i mesec” u režiji Vjere Vidov, a u izvođenju lutkarskog ansambla zrenjaninskog Teatra.
Žiri je jednoglasno odlučio da Milana Neškovića nagradi za najbolju režiju za predstavu „Kus petlić” (Narodno pozorište-Narodnokazalište-Népszínház Subotica).

NAJVIŠE PRIZNANJA OSVOJIO „KUS PETLIĆ”
Glumcima iz pomenute predstave žiri je dodelio četiri ravnopravne nagrade. Priznanje za najbolju žensku ulogu otišlo je u ruke Minje Peković (za izvođenje Milje Bušatlije). Dimitrije Dinić je osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu (za Pile Kopile Piletićevo), a Igor Greks je najbolje izveo epizodnu ulogu (Đakon Avakum).
Nagrada za najbolju ulogu u predstavama za decu pripala je glumici Kristini Savkov („Devojčica sa šibicama”, u režiji Sonje Petrović, Pozorište mladih Novi Sad). Marija Kalabić ovenčana je za najbolju scenografiju, a Biljana Grgur za kostime u predstavi „Kus petlić”. Priznanje „Tihomir Mačković” za najbolju kreaciju lutaka dodeljeno je Blagovesti Vasilevoj za predstavu „Dečak i mesec”. Ervin Ereš i David Klem osvojili su nagradu za najbolju muziku u predstavi „Tri sestre”.
Žiri je odlučio da dodeli i tri specijalne nagrade. Prva je otišla ansamblu Pozorišta „Deže Kostolanji” i Andrašu Urbanu za pozorišni rad u celosti i društveni podsticaj za razvoj kritičke misli. Druga je dodeljena predstavi „Vitezovi lake male” za produhovljenu laku zabavu, a treća Veri Hrćan Ostojić za glumačko ostvarenje.

Iva Isakov

Foto: Arhiva zrenjaninskog Pozorišta

 

Foto: Edvard Molnar

Opširnije u štampanom izdanju