ŽITIŠTANI PROSLAVILI 12. DECEMBAR: Pregaocima opštinska priznanja

Pre blizu šest decenija, 12. decembra 1959, obrazovana je Opština Žitište. U sredu je tim povodom, u lokalnom Domu kulture, održana je svečanost na kojoj je predsednik Opštine Žitište Mitar Vučurević, govorio o učinku lokalne vlasti u 2018, ali i planovima za narednu godinu.

Shodno ovdašnjoj tradiciji, tom prilikom su uručene povelje i zahvalnice pojedincima, firmama i udruženjima koji su dali natprosečan doprinos razvoju Opštine. Na predlog opštinskog Sportskog saveza Povelja Opštine Žitište dodeljena je dr Aneliji Rošu, zaposlenoj u Domu zdravlja Žitište, a za nesebičan doprinos u lečenju građana, zdravstvenoj edukaciji dece i omladine i rad u oblasti sporta. Isto priznanje, a na predlog Mesne zajednice Srpski Itebej i grupe građana, ovog puta dobio je Radonja Drobnjak, nastavnik matematike u penziji, za dugogodišnji predan rad u prosveti, kao i za doprinos i unapređenje društvenog života u Opštini Žitište.

Za negovanje narodne tradicije, folklora i običaja, unapređenje kvaliteta života i položaj žena na selu, doprinos u oblasti kulture i očuvanja kulturnog nasleđa zahvalnice Opštine Žitište dodeljene su Društvu ,,Jorgovan“ iz Torde, Udruženju ,,Dvorčanke“ iz Banatskog Dvora, KUD-u ,,Ilija Preradović“ Banatsko Karađođevo i Žitištanki Jeleni Stojanović. Za doprinos privrednom razvoju i povećanje zaposlenosti u opštini Žitište, zahvalnice su pripale ,,Bioelektro-Naku“ iz Česterega, ZZ ,,Maja“ iz Srpskog Itebeja, doo „Karots“ (Carrots)“ iz Novog Itebeja, žitištanskom „Premijum čikenu“, poljoprivrednim gazdinstvima ,,Ćuk“ (Banatsko Karađorđevo) i ,,Vilmoš Čisar“ (Hetin). Zahvalnicama su takođe nagrađeni DVD Banatsko Karađorđevo za predan rad u borbi protiv vatrene stihije, kao i Varga Karolj iz Novog Itebeja za dugogodišnji aktivan rad u DVD Novi Itebej. Mešu dobitnicima zahvalnice ove godine je Sava Bakoč iz Međe (za doprinos u radu udruženja penzionera i SUBNOR-a), Mila Šarenac za doprinos u radu Mesne zajednice Ravni Topolovac, Dragani Borić, profesorki srpskog jezika OŠ ,, Miloš Crnjanski“ Srpski Itebej, istureno odeljenje u Međi,

Teodoru Dežanu (Torak), učeniku Ekonomske škole, za uspeh, prvo mesto na republičkom takmičenju iz matematike, kao i mladoj Žitištanki, Aleksandri Rapaić, za sedam zlatnih medalja u kik boksu u 2018. godini i prvo mesto na svetskoj rang listi .

Priređen je i prigodan kulturno-umetnički program u kome su učestvovali đaci lokalnih osnovnih škola.