ZNAČAJ SPECIJALNE BOLNICE ZA REHABILITACIJU „RUSANDA”: PAŽNjA PACIJENTIMA I RAZVOJU TURIZMA

Prirodno i lekovito okruženje u Banatu
Banja Rusanda predstavlja idealno mesto gde gost može da uživa u čarima prirode, a istovremeno koristi blagodeti savremene medicine. U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Rusanda” sprovodi se lečenje i rehabilitacija neuroloških, reumatskih, dermatoloških, koštano-zglobno-mišićnih poremećaja i bolesti.
– Na neodređeno vreme zaposleno je 233 radnika, od toga 15 lekara specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Imamo dva konsultanta – interniste koji triput nedeljno dolaze kako bismo omogućili što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Borimo se sa manjkom zaposlenih i svakog meseca upućujemo zahtev za radnike na određeno vreme. Naročito su nam neophodne medicinske sestre jer je potreban stalni monitoring u delu ustanove koji pruža negu, lečenje i rehabilitaciju najtežim bolesnicima – kaže prof. dr Nada Naumović, direktorka Bolnice od 2014. godine. – Gotovo da nema radnika koji ne radi prekovremeno, ali ne prelazimo dozvoljenu granicu. Teško je organizovati rad lekara jer imamo dvadesetčetvoročasovno radno vreme, a oni su u godinama kada polako odlaze u penziju.
Dr Naumović kaže da bolnica ima 62 fizioterapeuta, većina su viši fizioterapeuti, koji mnogo rade jer samo nedeljno bude do 400 ambulatnih bolesnika odnosno do 6.000 terapijskih procedura, a imaju i 300 postelja za ležeće bolesnike.

I.ISAKOV
Opširnije u štampanom izdanju