ZORAN LJUBOTINA, DIREKTOR TURISTIČKE ORGANIZACIJE ZRENJANIN, O TURIZMU NAKON KORONE

Epidemiološke mere uslovljavaju dalje korake

Naš grad – grad otvorenog srca, duge tradicije i sporta, možda može da ponese i epitet grada turizma. Tome su najviše doprineli „Dani piva”, ali i brojne druge manifestacije koje u Zrenjanin, iz godine u godinu, dovode sve više posetilaca. Kako će to biti u predstojećim mesecima, nakon što je novi korona virus poremetio planove, razgovarali smo sa direktorom Turističke organizacije Zrenjanin Zoranom Ljubotinom.

Kakvi su najbliži, a kakvi planovi za leto i jesen? Već je na društvenim mrežama najavljena „Banatska bajka”.
– Ova godina je počela veoma dobro za turizam Grada Zrenjanina.Uspešno smo se predstavili i na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu i zainteresovali goste za naše turističke destinacije i programe. Nakon prvog Internacionalnog banatskog festivala vina, 6. marta u hali Medison, kovid-19 je gotovo zaustavio aktivnosti.
Turizam je grana koja podrazumeva promocije, prezentacije, događanja, kontakte, organizovanje putovanja i primanje posetilaca, što nije bilo moguće u vreme vanrednog stanja. Prvo na redu je trebalo da bude „Buđenje proleća” – sve je spremno, ali poštujemo mere koje nas sprečavaju da organizacija manifestacije krene. Takođe je neizvesna, i u kom formatu, „Banatska bajka”, manifestacija čiji je početak bio planiran za 15. jun, pa i „Korzo fest” – druga polovina jula i prva polovina avgusta… Za sada, sve je pod znakom pitanja, kao i zvanično, svečano, otvaranje sezone kupanja i manifestacija planiranih na „Peskari”, kao što su „Igre bez granica”, sportska takmičenja i druge, a videćemo, u zavisnosti od situacije, da li ćemo i na koji način organizovati „Dane piva”… Sve zavisi od toka epidemije i mera koje donesu Vlada, strućni timovi i Krizni štab.

Lovni turizam bio je prvi na udaru korona virusa. Kakve su posledice?
Naša Turistička organizacija ima ugovor sa Lovačkim udruženjem Grada Zrenjanina i najavljen je dolazak lovaca, najviše iz Italije i zemalja okruženja, koji bi ovde, uz lov, imali i druge programe pripremljene za njih i njihove porodice. Tako smo na uređenom strelištu /iza ečanske pumpe/, predvideli takmičenje u streljaštvu, ligu, pripremu takmičara i rekreaciju lovaca. Sve je to, sada zaustavljeno, kao i bajk turizam, koji smo ranije organizovali u saradnji sa „Euro Velo Park Banat”.

Ipak, osvanulo je novo šetalište kraj Begeja, ispred Palate Dunđerski i Muzeja piva, ima pomaka.
– Šetalište u okviru kompleksa Palate Dunđerski, ispred Muzeja piva, duž obale Begeja, uređeno je zahvaljujući projektu Turističke organizacije Zrenjanin koji je odobrio Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam. Postavljene su klupe, kante za otpatke, kandelabri i žardinjere, tako da ovaj deo grada ima sasvim novu dimenziju. I tu planiramo kulturna dešavanja, kad situacija dozvoli.
Najavili smo mogućnosti nautičkog turizma. Banat se nalazi na šest vodotokova. Projekat prekogranične saradnje Srbije i Rumunije se ostvaruje, u toku su radovi na prevodnicama kod Kleka i Itebeja, a predviđen je i završetak izmuljavanja reke kako bi rečni saobraćaj zaživeo, od Zrenjanina do Temišvara sa punktovima Klek, Žitište, Itebej. Imamo ugovor o saradnji sa vlasnikom turističkog brodića, čije su ture naišle na odličan odziv posetilaca. Ali, za sada nema plovidbe.
Ruralni turizam ambiciozno razvijamo i ponosni smo kako je ove godine posećen Festival domaće rakije i kobasice u Belom Blatu, gde smo u februaru imali više od 15.000 posetilaca. Spremamo se da nastavimo tamo gde smo zastali.

Da li ste, ipak, optimista?
– Optimizam je prisutan, tu su kapaciteti i ljudski resursi, samo što to nije dovoljno. Epidemija diktira tempo.

Ima li procena koliku će materijalnu štetu pretrpeti turizam Grada Zrenjanina usled korone?
– Za samo dva meseca šteta je sigurno velika. Sve ovo što je planirano, a nije bilo uslova za realizovanje, nanelo je veliku štetu turizmu i pitanje je šta će još proizvesti. Najveća je šteta što nema gostiju koji bi mogli svoje dobre utiske da prenesu onima koji će nam tek biti posetioci…
Branka Jajić