ZORAN PROTIĆ, DIREKTOR „ČISTOĆE I ZELENILA” O KOMUNALNOJ HIGIJENI U GRADU

Novi standardi za čistiji

Uklanjanje divljih deponija, rad zimske službe, uređenje grobalja u gradu, neke su od tema o kojima smo razgovarali sa Zoranom Protićem, direktorom Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo”, koji je na ovoj funkciji već šest meseci. On je ocenio komunalnu higijenu u gradu kao zadovoljavajuću i najavio uvođenje određenih novina u komunikaciji sa građanima i korisnicima, kojih je na teritoriji grada oko 39 hiljada.
Kakva je situacija sa zimskom službom, ona startuje od 15. novembra?
– Mi smo preko leta remontovali svu mehanizaciju koju koristi zimska služba, podmazali i pretresli i ona je kompletno u funkciji. Nabavili smo dodatnu opremu koja nam je nedostajala, tako da smo kupili i posipač za sneg, dasku za sneg koja će se montirati na mini čistilicu, koja održava centar grada, osposobili smo top za sneg koji se koristi za održavanje mostova u zimskim uslovima. Takođe, za ovu zimu obezbedili smo 100 tona soli i 60 tona kamenog agregata i to je raspoređeno po spremnicima u gradu, a u svakom momentu pedesetak ljudi je u pripravnosti kako bi na prvu pojavu snega mogli da reaguju. Napomenuću i to da mi ne održavamo puteve, već biciklističke staze, trotoare, stepeništa na mostovima i nadvožnjacima, i drugo što nam je u planu i programu održavanja.
Jeste li uspeli da se izborite sa divljim deponijama?
– Naše preduzeće jednom nedeljno uklanja divlje deponije po gradu, a sve vanredno, što nam nije u redovnom planu i programu, radimo po nalogu nadzora. Nesavesni pojedinci neretko prave divlje deponije kod Pinove vile, starog Vatrogasnog doma, ispod Principovog mosta, na uglu Banatske i Principove ulice i u Strelišnoj. Takođe, dva puta godišnje, organizujemo akcije iznošenja kabastog otpada u saradnji sa gradskim mesnim zajednicama i one su do sada uvek nailazile na dobar odziv korisnika. Građani koji ne iskoriste akciju uklanjanje kabastog otpada mogu se obratiti preduzeću sa zahtevom da im se ispred kuće ili stambene zgrade postavi kontejner od 5 m3 i da tu uslugu plate prema važećem cenovniku preduzeća.
Da li ste zadovoljni naplatom potraživanja od građana?
– Od kada smo preuzeli naplatu od „Zone”, 1. januara ove godine, mi smo veoma zadovoljni procentom naplate naših komunalnih usluga, koja iznosi u proseku oko 90 odsto. Naši radnici svakog meseca dele račune za ukupno 39 hiljada korisnika.
Prethodnih dana imali ste i veliku akciju uređenja grobalja u Gradu Zrenjaninu…
– Trudili smo se da sva gradska groblja o kojima se staramo budu kompletno uređena pred pravoslavne Zadušnice i katolički praznik Svi sveti. Očistili smo i uredili groblja i po reakcijama građana rekli bismo da su zadovoljni. Ono što planiramo u narednoj godini jeste upravo da komunalna higijena na grobljima bude uvek na zadovoljavajućem nivou, pa smo u tom smislu za ove aktivnosti pregrupisali radnike i sada će ih više biti na ovim poslovima. Svako od građana ima pravo da nas pozove i ukaže na eventualne propuste u radu, pogotovo što oni plaćaju našem preduzeću ovu uslugu održavanje grobalja.
Kako biste ocenili opštu komunalnu higijenu u gradu?
– Ja mislim da je opšta slika dosta dobra. Naravno, uvek može bolje, ali mislim da smo dostigli taj nivo da naši kamioni uđu u svaku ulicu u gradu. Trebalo bi raditi na još boljoj komunikaciji sa korisnicima kako bi nam oni ukazivali na to što ne valja i prijavljivali nam to. Iako i sada postoji korisnička telefonska linija, pokušaćemo u narednom periodu da uvedemo i Vajber komunikaciju, kako bi sugrađani mogli da fotografišu ono što smatraju da treba da ispravimo ili da očistimo lokaciju, i direktno nam pošalju. Ovim dodatnim vidom komunikacije približićemo se više korisnicima naših usluga, jer su oni ti koji najbolje znaju šta treba promeniti da bi pružanje usluga bilo još kvalitetnije.
U okviru „Čistoće” posluju i rasadnik i cvećare?
– Naš rasadnik koji se nalazi u Radničkoj ulici je prelep i raspolaže širokim asortimanom sadnog materijala. Okolni rasadnici kupuju od nas i zaista mogu da kažem da kvalitet i uslugu koje dobijaju kod nas odgovaraju ceni, koja je veoma pristupačna. I naša cvećara „Jasmin” je otvorila svoja vrata na novoj lokaciji, u Svetosavskoj, i smatram da je to pun pogodak, pogotovo što su naše cene dosta povoljnije u odnosu na konkurenciju.
Šta se planira i koje su novine u novoj poslovnoj godini?
– Planiramo uvođenje novih ISO standarda, poput zaštite životne sredine i za to se ozbiljno pripremamo. Uvođenje ovakvih novina nas dovodi u poziciju da možemo da ponudimo više, bolje i kvalitetnije, kada su usluge prema našim korisnicima u pitanju.

  • O HIGIJENI GRADA BRINU I ZAPOSLENI I SEZONCI
    – U JKP „Čistoća i zelenilo” je zaposleno 366 radnika. Broj zaposlenih radnika se prošle godine povećao gašenjem pojedinih javnih preduzeća, nakon čega su radnici koji su tamo radili raspoređeni po ostalim gradskim firmama, između ostalih i u „Čistoću” – ukazao je Zoran Protić.

S.Vorkapić