ZRENJANIN NA EVROPSKOJ MAPI BRODOGRADNJE

Opet gradimo brodove
U nekadašnjem Brodogradilištu „Begej” iz Zrenjanina, sada „Rubikonu”, u sredu, 15. avgusta, u Begej je porinuto korito broda napravljeno za kupca iz Holandije. Ovo je 298. plovni objekat koji je brodogradilište izgradilo, i prvo nakon šestogodišnjeg stečaja. Izgradila ga je kompanija „Rubikon šiping” koja je lane kupila „Begej”.
Korito broda koji će se zvati „Santa Ponsa” dugačko je 90 metara, široko 9,5 teško 500 tona. Izgradnja je trajala oko 90 dana, a može da nosi isto toliko kontejnera.
– Istovremeno smo morali da obnavljamo zapušteno brodogradilište i gradimo ovaj brod. Sa ponosom mogu da kažem da smo u kratkom roku ostvarili zacrtane ciljeve – izjavio je Marko Pražić, direktor kompanije „Rubikon šiping”, dodavši da je ovo početak vraćanja Zrenjanina na evropsku mapu brodogradnje.
O ponovnom pokretanju produkcije govorio je šef proizvodnje Srđan Jovanov, inače dugogodišnji radnik „Begeja”, firme u kojoj je svojevremeno radio i njegov otac.
– Mi koji smo u brodogradilište ušli posle šestogodišnjeg zastoja najbolje znamo koliko nam je bilo teško da firmu ponovo podignemo na noge. Porinuće brodova je nekada bila naša svakodnevica, i nadam se da ćemo se tome vratiti. Na izgradnji korita je radilo između 50-60 radnika. Nedostaju nam i majstori i stručnjaci, a pokušaćemo da vratimo i one koji su ovde radili pre stečaja – priča Jovanov.
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac je istakao značaj oživljavanja ekonomskog giganta kakvo je bilo nekadašnje brodogradilište.
– Lokalna samouprava ima za cilj da nekadašnje privredne subjekte koji su bili nosioci razvoja Grada ponovo podigne na noge. Na osnovu aktivnosti koje smo sproveli u saradanji sa Vladom Srbije došli smo u situaciju da jednog ovakvog nosioca proizvodnje ponovo pokrenemo, zahvaljujući pre svega novim vlasnicima koji su kupili bivše brodogradilište. Za Grad ovaj događaj je od izuzetnog značaja, a očekujemo i nove planove i projekte – naveo je Santovac.
Pored zamenika gradonačelnika, svečanosti su prisustvovali i načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević, pomoćnici gradonačelnika Simo Salapura i Duško Radišić, kao i prijatelji i saradnici Holanđanina koji je kupio brod.

  • Gazdarica razbila šampanjac
    Mada je u pozivu za ovaj događaj novinarima drugačije najavljeno, uz pomoć supruga i novog vlasnika, bocu šampanjca o korito „Santa Ponsa” ipak je razbila Holanđanka Diana Venergejt…

M. Malbaški