Zrenjanin, „Orașul european al sportului”, merită un muzeu al sportului

Un spațiu pentru o colecție bogată

Orașul Zrenjanin anul acesta, poartă titlul de „Oraș european al sportului”. Municipiului Zrenianin pe 11 decembrie, la Lisabona, i s-a acordat titlul de ,,Oraș European al Sportului 2021”/”European City of Sport 2021”. în cadrul căruia va fi promovată tradiția sportivă.. În cadrul Muzeului Național se află expoziția permanentă ,,Camera sportului”,cu diplome, medalii, trofee, fotografii, cupe, insigne și tricouri ale sportivilor din Zrenianin, de la diferite competiții de rang internațional.
Expoziția despre istoria sportului din Muzeul Național a fost creată și de sportivi prin donarea de exponate. Ei sugerează să se alfe un spațiu pentru o colecție bogată, unică în Serbia. Sala Muzeului Național din Zrenjanin, unde sunt păstrate exponate din istoria sportului, este deja cu un număr de 5300 de exponate care au fost colectate până acum. Acest spațiu ar trebui extins și ar trebui să prezinte tot ceea ce au sporturile în Zrenjanin.
Din 102 medalii la Jocurile Olimpice câștigate de concurenții Iugoslaviei, Serbiei și Muntenegrului și Serbiei, 23 sunt medalii a 14 sportivi din Zrenjanin, ale căror fotografii ocupă locul central al expoziției.
Departamentul de Istorie a Sportului a fost înființată în 2005 și deschis oficial în 2008. Departamentul de Istorie a Sportului are fotografii de grup și individuale ale multor cluburi și persoane din diferite sporturi, care au existat în oraș, municipiul și districtul Banatului Central.
Există, de asemenea, numeroase documente despre sportivi și evenimente sportive de toate nivelurile, de la competițiile orașului la Jocurile Olimpice. Cu toate acestea, Departamentul de Istorie a Sportului conține încă multe exponate, care nu se află în expoziție din cauza lipsei de spațiu, dar sunt păstrate conștiincios și atent în depozitele Departamentului de Istorie. Colecția include peste 300 de echipamente sportive originale, echipamente, medalii din competiții, trofee și premii..Expoziția este situată la primul etaj al Muzeului Național din Zrenjanin.

M. V.