ZRENjANINAC STEFAN KATANIĆ, TVORAC ANIMIRANIH FILMOVA I STRIPOVA KRENUO U SVET

Imaginacijom i do Holivuda

  • Zahvaljujući internetu tržište je postalo dostupnije, čime je olakšan profesionalni rad domaćim autorima, gde, zapravo, ne postoji tržište tog tipa – kaže mladi umetnik

1 b strip katanic

Dečak koji je odrastao uz stripove, i omiljenog strip junaka Betmena, dečak koji je od malih nogu sanjao da pravi animirane filmove, zove se Stefan Katanić. Dvadesetšestogodišnji Zrenjaninac sledio je svoje snove, a u momentu kada se nalazio na životnoj prekratnici, bez dileme je odlučio da upiše animaciju na Fakultetu primenjenih umetnosti u našoj prestonici, gde je diplomirao i kasnije masterirao.
Talenat negovan uz mnogo rada i odricanja, doveo ga je do brojnih priznanja. Kažu, dobar glas-daleko se čuje, pa se tako i za našeg sugrađanina čulo čak do Holivuda. Najpoznatiji američki filmski studio „20th Century Fox” nagradio ga je novčanom nagradom i promocijom rada, kada je učestvovao na „X-Men” međunarodnom konkursu, povodom izlaska novog filma u serijalu „X-Men Apocalypse”.
– Ova nagrada mi na ličnom planu predstavlja veliko zadovoljstvo, jer mi je rad zasnovan na materijalu, čiji sam ljubitelj duži niz godina. Dok mi je na profesionalnom ovo svakako uspeh, koji za sobom nosi nove kontakte, saradnju, publicitet, kao i lep dodatak mojoj biografiji – kaže Stefan Katanić za list „Zrenjanin”.
Stefan se posvetio kratkometražnim animiranim filmovima, ali se trudi da ne zapostavlja ilustraciju i strip. Mladi umetnik je nekoliko puta nagrađivan i na „Young Creative Chevrolet” takmičenju u kategoriji video radova, od kojih je jedno bilo na temu engleskog fudbalskog kluba „Manchester United”. Na pitanje koliko je teško baviti se animiranim filmovima i kakav je položaj stripa u Srbiji, Stefan odgovara da je zahvaljujući internetu tržište postalo dostupnije, čime je olakšan profesionalni rad domaćim autorima, gde, zapravo, ne postoji tržište tog tipa. Odnosno, animacija se javlja najčešće u marketingu. Kako kaže, u prošlosti je bilo više finansijske podrške u određenim razvijenim zemljama za autorski animirani film, nego što je to sada slučaj.
– Strip je slabije čitan nego pre 30 godina, jer sada imamo filmske adaptacije i video igre. Svako doba ima svoje prednosti i mane, ali čini mi se da neka ravnoteža postoji, ako je to uopšte moguće u ovom sve više materijalno orijentisanom svetu – smatra naš sagovornik.
Stefan živi u Beogradu i sarađuje sa ljudima kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. Trenutno radi novi strip, a u planu je novi kratkometražni animirani film. Njegov poslednji film, „Ukus vlasti”, ujedno i master rad, prikazuje se na festivalima po svetu, na šta je veoma ponosan. Svoj kreativni naboj ne ispoljava samo kroz filmove i stripove, već i kroz pevanje. Frontmen je grupe „Case Remnant”, sa kojim priprema novi materijal.
Za kraj našeg razgovora, otkrio nam je da su mu omiljeni stripovi „Hellboy”, „Umbrella Academy”, „Watchmen”, „100 Metaka” i „Bleksad”. Možda će neki novi klinci isto tako voleti stripove u potpisu Stefana Katanića i odrastati uz nove junake.

SLOŽEN PROCES
– Rad na animiranim filmu je dug i složen proces. Sastoji se iz više faza i zahteva posvećenost i disciplinu. Ono što me uvek podseti na razlog zašto se upravo time bavim, jeste trenutak kada prvi put vidim u pokretu svega nekoliko sekundi filma koji sam animirao nekoliko sati, a nekada i dana. To mi uvek da volju i energiju da nastavim dalje – objašnjava Stefan.

 

I. BOŽIĆ