ZRENJANINSKA BISKUPIJA: Dani Sinode od 28. do 30. maja

Sinodski proces je po planu započeo 3. decembra 2017. i trebalo je da se završi sa sinodskim  danima u septembru 2020, ali je pandemija korona virusa promenila planove.

Sinodski dani će se održati ove godine, od 28 do 30 maja. Kako je na današnjoj konfesenciji za medije objasnio biskup zrenjaninski dr Ladislav Nemet,

cilj biskupske Sinode je formiranje crkvene delatnosti u budućnosti, da župske zajednice, duhovni pokreti, maldi i stari, sveštenici i redovnici sve više osete Božju ljubav.

– Sinodski proces je milosno vreme, traženje novih puteva, vreme intenzivne pažnje posvećene Bogu i bližnjima.

Suština Sinode jeste da je svaki vernik naše Biskupije imao priliku da se uključi u proces i da izrekne svoje mišljenje o određenoj temi, a sinodske grupe po župama su u im u poslednjih 3,5 godine pružale priliku. Pristigla mišljenja o ovim temama će biti uklopljena u krajnji dokument. Nakon sinodskih dana razmotriću i odlučiti na koji način i kojim koracima će se u anrednim godinama ostverivati ono što je predloženo u dokumentu – istakao je biskup Ladislav Nemet.

Tokom vikenda kada se očekuje završetak sinodskih dana naš Grad posetiće gosti iz zemlje i inostranstva. Biće prisutni svi članovi Biskupske Konferencije Svetog Ćirila i Metodija, članovi mađarske Biskupske konferencije na čelu sa kardinalom Peterom Erdoom. Očekuje se dolazak i biskupa iz Rumunije i Hrvatske.

Misa otvaranja Sinode biće u petak, 28. maja u 17. časova. U subotu, 29. maja, biće koncert na otvorenom sa svetlosnim efektima iz tornja katedrale u 22 časa. Završna misa biće u nedelju od 11 časova.

M.Malbaški

Foto: Jovan Njegović Drndak