ZRENJANINSKA PODRUŽNICA LEKARA: Da li znamo šta jedemo

– Danas se sve češće na trpezama nalazi industrijski stvorena i prerađena hrana, koja je prepuna hemikalija. „Fast fudovi“ su na sve strane, sve drugo propada, oni opstaju. Zato se moramo vratiti prirodi, koliko možemo – poručila je zrenjaninskim lekarima u četvrtak, 4. oktobra, dr Ljiljana Bajić Bibić, internista i članica Društva za ishranu Srbije. Ona je u hotelu „Vojvodina“ održala predavanje „Da li znate šta jedete“, koje je organizovala zrenjaninska podružnica Srpskog lekarskog društva – Društva lekara Vojvodine.

Dr Bajić Babić je istakla da je najopasnije u vezi sa hranom ono što se ne vidi, kao što su pesticidi i prehrambeni aditivi, koji ulaze u sastav namirnica još u proizvodnji.

Kako je objasnila, danas je u poljoprivredi sve veća upotreba pesticida, koji postaju otrovniji, a osim što ulaze u lanac ishrane, oni truju i korisne insekte koji obavljaju oprašivanje, poput pčela i leptirova.

– Institut za toksikologiju na Vojno-medicinskoj akademiji beleži puno slučajeva akutnog trovanja poljoprivrednika pesticidima, pri čemu mnogi od njih ni ne znaju šta su koristili – rekla je dr Bajić Bibić.

dr ljiljana bajic bibic

Prehrambeni aditivi dodaju se hrani kako bi joj se produžio rok trajanja, zatim kako bi se uticalo na boju, ukus i dizajn namirnica, a jedni od najčešćih aditiva jesu soli glutaminske kiseline (od E620 do E625), koje se najčešće nalaze u začinskim dodacima jelima, u gotovim jelima, mesnim i pekarskim proizvodima, grickalicama, istakla je dr Ljiljana Bajić Bibić. Dodala je da problem nastaje kada se ove soli, kod nekih ljudi, ne detoksikuju u jetri, već se talože u centralnom nervnom sistemu gde mogu uzrokovati degenerativna oboljenja.

Štetni su i veštački zaslađivači poput aspartama i sorbitola, kojih ima u žvakama, kazala je dr Bajić Bibić.

M.M.

Naslovna fotografija iz arhive: „Foto Stanojević“