ZRENJANINSKA PODRUŽNICA LEKARA: Zaustaviti napedak kardiovaskularnih bolesti

Beta-blokatori su bazični lekovi iz oblasti kardiologije, fundament lečenja kardiovaskularnih bolesti. Bez njih bi danas bilo nezamislivo lečenje kardiovaskularnih bolesnika. Može se reći da u poslednje vreme uspevamo svim metodama i inovacijama savremene medicine da smanjimo porast obolelih od tih bolesti.

To je naglasio dr Miroslav Radović, kardiolog, vlasnik Poliklinike „Radović“, na stručnom sastanku održanom 16. oktobra u Hotelu „Vojvodina”, u organizaciji Podružnice lekara Zrenjanin, Društva lekara Vojvodine i Srpskog lekarskog društva.

Predavanje je naslovljeno „Beta-blokatori i dileme ordinarijusa”, a program je akreditovao Zdravstveni savez Srbije i namenjen je lekarima, biohemičarima i stomatolozima.

Zadovoljstvo mi je da podsetim kolege na Džemsa Bleka (James Black), pronalazača beta-blokatora i da sistematičnim prikazom kroz istorijat, napravim presek kroz hemijsku sintezu svih beta blokatora – kaže dr Radović. – Drugim rečima, da pokušam da odgovorim na sve dileme koje se postavljaju pred ordinarijusa u ambulanti, u svakodnevnom praktičnom radu – objašnjava dr Radović tokom predavanja.

Tekst i foto: B. Jajić

(Opširnije u štampanom izdanju)