ZRENJANINSKI „MLEKOPRODUKT” PROKRČIO PUT NA NOVA TRŽIŠTA

Sir uskoro i na kineskim trpezama

Pre nego što je dobio sertifikat za izvoz u Kinu, „Mlekoprodukt” je morao da uskladi standarde poslovanja u pogonu i u svih 400 farmi sa kojih otkupljuje dnevno do 120.000 litara sirovog mleka

Od šest firmi iz Srbije koje su se kandidovale za izvoz prerađevina od mleka u Kinu, sertifikat su dobile dve mlekare. Jedna od njih je zrenjaninski „Mlekoprodukt” koji će u tu azijsku zemlju izvoziti polutvrde, tvrde i topljene sireve.
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je tim povodom da je to prvi put u istoriji da mleko i mlečni proizvodi mogu da se prodaju u Kini, koja je najveće potrošačko tržište u svetu.


– Ko ispunjava standarde za Kinu ispuniće ujedno i one za Evropsku uniju i biće mu mnogo lakše da izvozi ubuduće i u te zemlje, a ne samo za Kinu – pojašnjava Predrag Stankov, predsednik Regionalne privredne komore Zrenjanin.
Pre nego što je dobio sertifikat za izvoz u Kinu, zrenjaninski „Mlekoprodukt” je morao da uskladi standarde poslovanja u pogonu i u svih 400 farmi sa kojih otkupljuje dnevno do 120.000 litara sirovog mleka. Zahvaljujući tim ulaganjima, Kompanija će nastaviti i da redovno snabdeva domaće i tržišta u okruženju. „Mlekoprodukt” posluje u okviru grupe „Savencia fromage & dairy”, a do sada je izvozio u Crnu Goru, BiH i Makedoniju.

M. B. – N. M.

Opširnije u štampanom izdanju