ZRENjANINU DODATNIH 10 ZAPOSLENIH ZA OZAKONjENjE NELEGALIZOVANIH OBJEKATA

Popis i u decembru, možda i januaru
Gradskoj upravi u Zrenjaninu Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture preporučilo je da preko ugovora o privremeno-povremenim poslovima zaposli dodatnih 10 zaposlenih kako bi ozakonjenje bespravno izgrađenih objekata na teritoriji Grada Zrenjanina bilo završeno za tri godine, odnosno do isteka mandata aktuelne Vlade – rekla je za naše novine Jasmina Malinić, načelnica zrenjaninske Gradske uprave. Ona je, pak, dodala da je troje zaposlenih prešlo iz JP „Direkcija za izgradnju uređenje grada”, tako da će uprava tražiti saglasnost od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje je nadležno za zapošljavanje novih ljudi u javnom sektoru, dozvolu za zapošljavanje još sedmoro.
Zakonski rok za popis bespravno izgrađenih objekata bio je 27. novembar, ali zrenjaninska lokalna samouprava, kao i većina ostalih u državi, nije završila evidentiranje. Do sada je obrađeno 1.000 predmeta, a ostalo je još otprilike 200. Ministarstvo građevine poslalo je obaveštenje Srednjobanatskom okrugu kako bi obavestilo građevinsku inspekciju da se popis nastavlja i u decembru, eventualno i u januaru ukoliko bude potrebe za tim. Taj podatak potvrdio je za list „Zrenjanin” Milan Jovanov iz nadležne inspekcije.
Prema rečima Ljiljane Pecelj Luburić, načelnice Odeljenja za urbanizam, u Zrenjaninu je u prethodnih godinu dana, odnosno od stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju objekata, rešeno 890 ozakonjenja. To je naš grad svrstalo među četiri najefikasnije opštine po tom pitanju u Srbiji. Prema rezultatima koje je ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović predstavila u petak, 30. novembra, samo su Beograd, Novi Sad i Kraljevo doneli više rešenja o ozakonjenju objekata od Zrenjanina.
To su uglavnom stambeni objekti, veoma je mali broj onih druge vrste – prokomentarisala je kratko Ljiljana Pecelj Luburić, načelnica Odeljenja za urbanizam u Zrenjaninu.
Ona je za list „Zrenjanin” navela da je do stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju objekata (od 2003. godine je zakon koji se odnosio na ovu oblast menjao naziv tri puta) u lokalnoj upravi podneto 11.241 zahteva za legalizaciju objekata, od kojih je rešeno 2.051. Od stupanja na snagu pomenutog zakona podneto je 658 zahteva, koliko od stranaka, koliko po službenoj dužnosti.
– Dakle, posle stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju objekata imamo 9.848 slučajeva nelegalizovanih objekata. Poslednjih dana ozakonjeno je 890 objekata, a koliko je objekata za rušenje po rešenjima građevinske inspekcije, znaćemo tek kada se popis završi – napomenula je načelnica urbanizma.

Dnevno na terenu više od tri ekipe
Na teritoriji Grada Zrenjanina dnevno na teren izađe od tri do pet ekipa građevinske inspekcije sa po dva člana.
– Radimo najbrže što možemo, i radimo po avio snimku, odnosno snimcima iz aviona. I danas je nekoliko ekipa izašlo na teren da radi, iako je veoma hladno, ali ovakvi vremenski uslovi još dozvoljavaju normalan rad inspektora – objasnio je u sredu Jovanov.

Suzana Kokavski