LASLO FUKS, VRŠILAC DUŽNOSTI DIREKTORA JP „ZRENjANINSKA OBJEDINjENA NAPLATA” (ZONA)

ZONA se gasi, naplaćivaće svako svoje račune
Javno preduzeće „Zrenjaninska objedinjena naplata” (ZONA) preuzela je pre godinu dana poslove naplate računa za vodu, čišćenje ulica, odnošenje smeća, kao i tzv. eko dinara (zaštita životne sredine), ali će, u započetom procesu transformisanja javnih preduzeća – i ZONA prestati da postoji. Tu vest saznali smo od Lasla Fuksa koji je, odlukom Skupštine grada Zrenjanina na poslednjem, novembarskom zasedanju, postao vršilac dužnosti ovog Javnog preduzeća.
– Sledi promena. Od 1. januara iduće godine „Vodovod” i „Čistoća” građanima će slati svako svoje uplatnice, samostalno će naplaćivati svoje usluge. ZONA će završiti posao naplate za ovu godinu, poslaćemo na kućne adrese još decembarske račune, koji će građanima stići u januaru. Takođe nam ostaje da rešimo nenaplaćena potraživanja iz ranijeg perioda koja iznose oko 100 miliona dinara – rekao je za naš list Laslo Fuks.
Šta će biti sa zaposlenima u ZONI?
– Zajedno sa direktorom, ZONA ima 10 zaposlenih, i većina će, zajedno sa poslovima naplate, preći u „Vodovod” i „Čistoću”. Manjina će ostati u ZONI da završe preostale obaveze, među kojima su i započeti sporovi za naplatu potraživanja od dužnika.
Kako će se ubuduće naplaćivati eko dinar?
– ZONA je ove godine naplatila 28 miliona eko dinara. Teku razgovori da naplatu eko dinara preuzme „Čistoća” ili Poresko odeljenje Gradske uprave, jer je to budžetski prihod.
Koliko je ZONA bila efiksana u poslovima naplate komunalija?
– Procenat redovne naplate iznosi više od 80 odsto, što je veoma visoko, s obzirom da živimo u društvu gde su prihodi po domaćinstvu veoma skromni. Za 11 meseci ove godine naša ukupna naplata je 450 miliona dinara…
Šta će biti s dužnicima – neredovnim platišama?
– Kad naplatu dugova preuzmu i pokrenu izvršitelji, po zakonu prestaje da važi rok zastarevanja, i ti dugovi će se naplatiti. U ovom momentu imamo problem sa predujmom za izvršitelje. Prosečni pojedinačni dug ne prelazi 10.000 dinara, predujam za izvršitelja je 6.000 dinara, ZONA nema taj novac, ovih dana se to rešava.
Lj. B.