(550) Za Unijom zaostajemo čitav vek

Piše: dr Dejan Molnar
docent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu

Prema podacima Svetske banke, 2016. godine u Evropskoj uniji (EU) bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika iznosio je 35.797 dolara, dok je, istovremeno, prosek BDP-a po stanovniku Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Albanija) bio 5.710 dolara. Pri tome, BDP po stanovniku Srbije je bio tek nešto iznad proseka za Zapadni Balkan i 2016. godine je, prema navedenoj bazi podataka, iznosio 5.852 dolara. Zemlje članice EU od država Zapadnog Balkana, koje pretenduju da postanu članice Unije, u 2016. godini su u proseku bile razvijenije 6,3 puta! Ako ovo uzmemo kao polaznu poziciju, kada se može očekivati da će pomenutih pet država dostići standard građana EU?
Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga koliko će iznositi privredni rast u zemljama Zapadnog Balkana u godinama koje slede. Imajući u vidu trenutno stanje, te ne mala razvojna ograničenja (ekonomska, socijalna, demografska, politička, međunarodna i sl.) sa kojima se ove države suočavaju, nije najrealnije očekivati da će ove države u narednim godinama iskusiti rapidan privredni rast, pa ni približavanje EU.
Pretpostavimo da će BDP po stanovniku u zemljama Zapadnog Balkana u narednom periodu rasti po istoj stopi po kojoj se uvećavao u prethodnih deset godina (2007-2016). Može se izračunati da je ta stopa rasta u proseku u pomenutom razdoblju za ovih pet zemalja iznosila 2,52%. Koje bi godine, pod ovim pretpostavkama, navedene države dostigle BDP po stanovniku zemalja članica EU iz 2016. godine? Ne tako komlikovanom računicom, dolazimo do prilično sumornog zaključka da će se to, prema navedenim pretpostavkama, dogoditi tek 2089. godine. I to pod uslovom da u EU ne dođe do rasta BDP-a po stanovniku u narednom periodu. Da bi ove zemlje koje žele da se priključe EU brže dostizale današnji standard država EU potrebne su im daleko veće stope privrednog rasta od 2,5% godišnje.
Ukoliko posmatramo samo Srbiju, ona bi polazeći od svog nivoa ekonomske razvijenosti u 2016. godini (5.852 dolara BDP-a po stanovniku) današnji prosek zemalja EU (35.797 dolara) dostigla za 101 godinu, ukoliko nastavi da raste po stopi od 1,78 odsto godišnje (koliko je u proseku iznosila stopa rasta BDP-a po glavi stanovnika naše zemlje tokom prethodnih deset godina). Ukoliko bi se, pak, ova stopa udvostručila (3,56%), za to bi nam trebalo 51 godina, a ako bi se, kojim slučajem, utrostručila (5,34%), dostigli bismo standard EU za 34 godine.
U medijima se ovih dana pojavila ocena nekih međunarodnih institucija da će državama Zapadnog Balkana biti potrebno čak nekoliko decenija da dostignu standard država članica EU. Mnogima u Srbiji se ta konstatacija nije svidela, ali je znalci domaćih i evropskih prilika mogu lako dokazati.