AGRARNA POLITIKA SRBIJE I IZGRADNjA NOVE MREŽE KANALA KOD MEĐE

Melioracija, investicije i očuvanje vlasništva

Kao što su prošle nedelje, iz atara Međe, preneli svi mediji u Srbiji, u Banatu je počela revitalizacija postojeće i izgradnja nove kanalske mreže. Kod Međe se radi o sistemu za navodnjavanje zemljišta površine 762 hektara. Reč je o ojačavanju kanala dugog 17 kilometara, kojim će iz Begeja biti dopremano do tri kubna metra vode u sekundi, pod uslovom da se svi korisnici zemljišta opredele za prednosti navodnjavanja.
Radovi su počeli tarupovanjem i izmuljavanjem korita kanala. Izvođač je Vodoprivredno preduzeće „Srednji Banat” Zrenjanin. Vrednost radova je 141.616 evra, a rok završetka je 210 dana od početka, koji je bio 7. avgusta. Ovim se, zapravo, sistem „prevodi” iz jednonamenskog – za odvođenje suvišnih voda – u dvonamenski – za navodnjavanje i odvodnjavanje.
Poseta ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Republike Srbije Branislava Nedimovića i predsednika Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine Igora Mirovića gradilištu kod Međe, bila je i prilika da se javnost upozna sa najznačajnijim prioritetima domaće agrarne politike.

Više nema „kreni- stani”
– Počinjemo izgradnju novih i regeneraciju ranije izgrađenih, često nedovoljno održavanih sistema za navodnjavanje, to je ogroman i složen posao kojim će se za 50 hiljada hektara povećati površine koje se navodnjavaju, a i štite od suvišnih voda – najavio je Igor Mirović.
– Odavno je poznato da su melioracije „usko grlo” napretka u proizvodnji hrane, ali u prethodne tri decenije tu nije bilo značajnijeg pomaka. U Vojvodini su sad počeli radovi na četiri lokacije, još pet startuju do kraja meseca, uskoro potom počeće radovi na još četri lokacije. Izgradnja zalivnih sistema svih gabarita, od ovakvih koji se vodom snabdevaju iz velikih vodotokova, do savremeno opremljenih bunara jedini su odgovor na izazov ovako jakih vrućina sa kakvima se suočavamo ove godine. Sada je najvažnije da se sa započetim ne stane! – rekao je Mirović.
Komentarišući činjenicu da se radovi finansiraju iz, inače povoljnog kredita od oko 100 miliona dolara, odobrenog na osnovu međudržavnog sporazuma sa arapskim partnerima, Mirović kaže:
– Poduhvati ovako velikog obima svuda u svetu se finansiraju kreditima. Uslov da sam kredit bude odobren, a povučeno je manje od četvrtine novca, bio je da javne finansije budu stabilne, da imate monetarnu i fiskalnu stabilnost, a to je Vlada Srbije poslednjih godina postigla. Kada to imate, imate i poverenje ozbiljnih finansijera i radove ovog obima. Jasno je da se radi o uspehu Vlade i ličnosti Aleksandra Vučića – izjavio je ovom prilikom predsednik Pokrajinske vlade.

O izmenama Zakona
– Ne izbegavajući obaveze vezane za pristupanje Evropskoj uniji, kroz izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, maksimalno štitimo domaću poljoprivredu. Strana fizička i pravna lica moraće da ispune stroge uslove da bi mogli da kupe do dva hektara poljoprivrednog zemljišta – rekao je novinarima ministar Nedimović o zakonskom projektu koji će sprečiti masovnu prodaju zemlje strancima. On je objasnio i kakve će uslove stranci morati da ispune pre kupovine zemlje.
– Moraće da deset godina budu faktički naseljeni u našoj zemlji i to na terenu lokalne samouprave gde je zemljište koje nameravaju da kupe, a tu je još restriktivnih odredbi. Nismo išli na zabranu kao Mađarska, ali smo primenili prilaz koji imaju Poljska i baltičke države – precizirao je ministar Nedimović.
On je dodao da je Ministarstvo poljoprivrede intenziviralo saradnju sa stručnim institucijama kako bi se poboljšala zaštita od grada. Operativne su i mere za subvencionisanje premije osiguranja u poljoprivredi. Intenzivno se, prema njegovim rečima, radi na elektrifikaciji polja i, u saradnji sa proizvođačem iz Kruševca, na unapređenju protivgradnih mreža.

O dolasku krupnih investitora
Ministar je potvrdio da nemačka kompanija koja se bavi proizvodnjom i preradom svinjskog mesa „Tenis” dolazi u našu zemlju. Sigurna je izgradnja dve farme, u okolini Zrenjanina i Kikinde, a moguće je da treća bude podignuta u blizini Sečnja, pod uslovom da imovinsko pravni odnosi budu besprekorno jasni.
– Komisija za davanje saglasnosti na investicioni plan koji se obavezno prilaže uz zahtev za ostvarivanje prava prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, na čijem sam čelu, skreće pažnju da se ne radi o prodaji, nego o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta na duže rokove, po tržišnoj ceni zakupa. Komisija je studiozno proučila svaku prijavu i investicioni plan. Radi se o ozbiljnim ponuđačima… Uskoro ćemo u javnost izaći sa zaokruženom i kvalitativno i kvantitativno potkrepljenom informacijom o tome koliko naša zemlja dobija ovim investicijama – obećao je Nedimović.

  • ŠTA SE GRADI U VOJVODINI?
    Prema detaljnoj karti koja je prezentovana posetiocima gradilišta kod Međe, u Banatu će, finansirani u prvoj fazi iz Abu Dabi kredita, biti izgrađeni dvonamenski sistemi (za navodnjavanje i odvodnjavanje) Međa, Itebej i Jankov Most na Begeju, podsistemi Kikinda i Nova Crnja. Vrednost radova, koji će omogućiti navodnjavanje više od 23.000 hektara, je 113 miliona dinara. U Bačkoj se grade podsistem Tisa – Palić, dvonamenski sistem „Rečej” kod Kule, na Velikom Bačkom kanalu i podsistem Mali Iđoš. Ukupna vrednost radova na 11 lokalcija u Vojvodini, koji će omogućiti navodnjavanje novih 37 hiljada hektara, je milijardu i po dinara.

Marin Stojin