AKCIJA „ZASADI DRVO“ U ZRENJANINU: Grad bogatiji za tri stotine sadnica

Zrenjanin je od juče bogatiji za više od tri stotine sadnica. Spomen park na Bagljašu kraj spomenika rodoljubima koji su nastradali u Drugom svetskom ratu, obogaćen je sa petnaest sadnica javora. U sadnji na Bagljašu je, zajedno sa radnicima JKP „Čistoća i zelenilo” i volonterima, učestvovao i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Sadnja je organizovana u sklopu akcije „Zasadi drvo“. Realizuju ju je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, zajedno sa JP „Vojvodinašume”.

Živimo na području koje je najmanje pošumljeno u Evropi i zato su ovakve akcije su izuzetno važne. Na ovu činjenicu, kao izuzetnu, ukazao je i gradonačelnik Salapura.

– Grad Zrenjanin je u protekle dve godine nabavio blizu 20.000 sadnica koje su zasađene u seoskim mesnim zajednicama i urbanim delovima grada, a deo na divljim deponijama, radi njihovog saniranja. Poseban benefit od sadnje i ozelenjavanja imaju i ovdašnji pčelari, jer su zasađene i sadnice bagrema – kazao je gradončelnik, zahvalivši se svim volonterima i građanima.

Sadnji na Bagljašu je prisustvovala i Slađana Dabić, stručna saradnica za gajenje i zaštitu šuma u Direkciji Javnog preduzeća „Vojvodinašume u Novom Sadu.

– Javno preduzeće „Vojvodinašume“ je od početka akcije „Zasadi drvo“ izdvojilo površine za pošumljavanje, uz podršku i drugih učesnika. Problem je opredeliti površine na kojima se mogu podizati nove šume, a menadžment JP je doneo odluku da jedan vrlo direktan doprinos možemo dati i donacijom sadnica – kazala je Slađana Dabić.

Tako su od početka sezone „Vojvodinašume” donirale oko 5.000 komada sadnog materijala, uglavnom ukrasnih vrsta drveća.

– Za ovu priliku smo izdvojili 300 sadnica poljskog jasena, javora, gorskog javora, mleča i praktično, na indirektan način pomogli da ovde, u naselju Bagljaš, već u sledećoj sezoni, kada krene vegetacija, bude vrlo lep drvored – rekla je Slađana Dabić.

Aleksandra Magazin, šefica Rasadnika „Čistoće i zelenila”, istakla je da su akcije sadnje tokom poslednje dve godine sve češće, kao i donacije, kao da i to preduzeće ulaže u sadni materijal i sadnju, podizanje i renoviranje parkova i ulica. Podseća i da je Javno preduzeće „Čistoća i zelenilo” učestvovalo i u ozelenjavanju gradskih parkova, Čokliget i Plankovog.

– Planiramo da za petnaestak dana počnemo uređivanje ulice Vojvode Petra Bojovića – kaže Aleksandra. Tamo ćemo zasaditi crvenolisnu šljivu, pošto je to nekada bila Šljivarska ulica. – Plan našeg preduzeća je da prvo renoviramo ulice koje su oko samog centra grada i podignemo drvorede, a onda krećemo dalje, da održavamo parkove i ostale delove grada. Postoje standardi koje primenjujemo tokom sadnje – sadimo vrste koje nisu agresivne, izbegavamo sibirski brest i bagrem u gradskoj sredini, a sadimo javor, jasen, lilodendron, ukrasne šljive i jabuke.

Najmlađi volonter koji je učestvovao u akciji „Zasadi drvo“ u Spomen parku na Bagljašu, šestogodišnji Maksim Đorđević, došao je sa mamom Nedom i njenim drugaricama volonterkama da zasadi prvo drvo. U svom prvom intervju – za list „Zrenjanin”, obećava da će zalivati drvo koje je zasadio, zajedno sa gradonačelnikom Simom Salapurom.

Tekst i foto: Branka Jajić