ODRŽAN 15. „VOJVOĐANSKI BRAS FESTIVAL“: Muzika iznad svih izazova

Korona virus je na neko vreme odložio mnoge događaje i kulturne manifestacije u našem gradu, ali nije uspeo da odgodi ovogodišnji 15. „Vojvođanski bras festival“ koji je danas održan u Kulturnom centru uz poštovanje svih epidemijskih mera. Organizovao ga je Gradski duvački orkestar Zrenjanin i Aktiv limenih duvača muzičkih škola Vojvodine u saradnji sa Kulturnim centrom, Muzičkom školom „Josif Marinković“ i  Svetskom asocijacijom za duvačke simfonijske orkestre i ansamble – WASBE (World Association for Symphonic Bands and Ensembles).

Na festivalu koji je revijalnog karaktera, i  jedini ovakvog tipa za limene duvače u Vojvodini i šire, predstavili su se učenici limenih duvačkih odseka iz skoro svih vojvođanskih muzičkih škola. Više o samom Festivalu govorio je Branislav Gagić, predsednik Upravnog odbora Gradskog duvačkog orkestra Zrenjanin i direktor WASBE za Srbiju.

-Razmišljali smo kako ćemo Festival, koji ove godine slavi mali jubilej, organizovati i da li je to uopšte moguće. Nismo odustali i nije nam bila namera da ga odlažemo za narednu godinu. Na sceni je malo učesnika i poštujemo sve mere što je najvažnije. Zrenjanin je pored horova grad sa dugom tradicijom duvačkih instrumenata, a u periodu između dva rata imao je čak devet orkestara. Ovo je podatak zbog kojeg treba da se ponosimo, jer ovi mladi ljudi baštine tu tradiciju. Za naše đake se zna u Evropi, ali i u svetu, i oni se trude da budu naši ambasadori kulture gde god da nastupaju – rekao je Branislav Gagić.

Zrenjaninci su bili domaćini gostima iz Novog Sada, Pančeva, Subotice, Sombora, Sremske Mitrovice i Novog  Kneževca.

Na programu su se našla dela Mocarta, Betovena, Čajkovskog, Bartoka i drugih autora, kao i kompozicije iz drugih žanrova: popularna – evergrin muzika, džez standardi, starogradska i narodna muzika.

M.Malbaški

Foto: Zoran Dedić

(Opširnije u štampanom izdanju)