Amadeus i politika

Piše: Milena Bečejac

Bio je prošle nedelje, u četvrtak, koncert Zrenjaninske filharmonije i učenika zrenjaninske Muzičke škole. Koncert je bio posvećen 260. godišnjici rođenja Volfganga Amadeusa Mocarta. Koncert je kasnio jer je prethodno održana predizborna konvencija jedne od političkih stranaka koje nam obećavaju bolji život.
Istini za volju, organizator je najavio da će koncert možda kasniti. Nije ni strašno kada neki događaj počne kasnije, opravdanje i razumevanje uvek postoje. Ono što me nervira jeste to što se u našoj svakodnevici politika izdigla iznad svega, kao da je postala najvažnija stvar u našim životima. Posebno pred izbore. Nisu izbori tako često, ali vreme brzo prolazi, pa su nam i ovi, već viđeni dani u susret izborima „svih nivoa”, poremetili životni ritam.
Televizijski program – predizborni marketing, emisije, suočavanja, sučeljavanja, i tome slično. Umesto pisma, u sandučićima nalazimo letke svih stranaka, na njima svi nasmejani, i na svima broj koji valja da 24. aprila zaokružimo, pa da nemamo više briga u životu. U novinama, takođe zakupljen prostor za oglašavanje, izveštaji sa raznih događaja, konferencija za novinare… Na internetu, čitate tekst kad iskoči glava nekog od stranačkih lidera. Na prilaznoj stazi zrenjaninskog fakulteta, izborni flajeri zalepljeni na behaton.
Sve je to već viđeno, sve je, kako se to danas kaže „copy-paste”. Bilbordi – šta bi drugo bilo na njima nego nasmejani kandidati za gradonačelnike, grupne fotografije istaknutih političara pojedinih stranaka. Štandovi na sve strane. A u subotu, čujem nešto se govori preko megafona. Ček, da čujem šta je – kupujemo perje, staro gvožđe ili šta već. Možda dolazi cirkus… Ali, ne. Ništa od svega toga. Na ovaj način, što glasnije to bolje, pozvani smo opet na neki stranački skup…
Ustvari, nije tako samo pred izbore. I u svim drugim danima politika nam se nametnula kao najvažnija stvar, ona o kojoj se priča čak i na lepim porodičnim svečanostima. Pa se onda ljudi posvađaju, i propade slavlje. Jer, politika je moćna.
Moćnija i od muzike, i od velikog Amadeusa.