ANGIO SALA JOŠ NIJE ZVANIČNO POČELA SA RADOM, ALI SE OBAVLJAJU INTERVENCIJE

Do sada ugrađeno 47 stent aparata

Prve tri uspešne koronarografije srca u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović” urađene su 23. oktobra prošle godine u prisustvu lekara sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine. Međutim, angio sala nije počela zvanično da radi, ali se potrebne intervencije i ugradnja stent aparata ipak obavljaju.
– Angio-sala radi tri dana u nedelji. Dva dana rade se koronarografije koje naš lekar radi samostalno, a jednom nedeljno, tačnije utorkom, dolazi tim iz Instituta za kardiovaskularne bolesti (IKVB) Sremska Kamenica i tada se rade pacijenti kojima je indikovana ugradnja stenta. Od početka rada angio-sale urađeno je 310 intervencija. Prvi stent je stavljen 13. juna i do danas je stentirano 25 pacijenata, kojima je ugrađeno 47 stentova. Svi pacijenti su dobro podneli intervencije i nije bilo komplikacija ni u toku same procedure, a ni nakon završetka. U Bolnici je formirana komisija sa tri kardiologa koja se sastaje jednom nedeljno i koja pregleda prispelu dokumentaciju pacijenata. Potom se konzilijarno odlučuje kada će biti zakazana intervencija, s tim da teži pacijenti uvek imaju prioritet – objašnjava dr Ivana Tešić, direktorka Opšte bolnice „Đorđe Joanović”.
Saznajemo da je doktor Uroš Bačić za sada jedini lekar Opšte bolnice koji radi operacije u angio-sali.


Za intervencije na važnom ljudskom organu kakvo je srce, zahteva se stručan i obučen kadar.
– Pre početka rada angio sale dva lekara, dva rendgen tehničara i dve medicinske sestre-instrumentarke su prošli obuku za rad u IKVB Sremska Kamenica. Nakon početka rada angio-sale obučena su još dva medicinska tehničara i jedan rendgen tehničar. Obuka srednjeg medicinskog kadra je kraća u odnosu na lekare. Trenutno su još dva lekara na obuci u IKVB Sremska Kamenica, a pripremamo da pošaljemo još dva lekara – kaže naša sagovornica. Direktorka dodaje da je IKVB Sremska Kamenica odgovorna za ocenu stručnosti zrenjaninskog kadra i da daje saglasnost za samostalan rad.
– Razvoj rada angio sale se odvija u etapama i zahteva vreme – napominje dr Tešić.
Krajem 2016. godine Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine objavila je javni poziv za nabavku tri angio-sale za tri bolnice u Pokrajini. Tada su u centralnoj Srbiji funkcionisale 22 angio sale, a u Vojvodini samo dve, obe na Institutu u Sremskoj Kamenici, gde su trećinu pacijenata činili Zrenjaninci.
U maju 2017. godine predstavnici Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i kompanija „Simens heltker” („Siemens healthcare”) iz Beograda potpisali su ugovore o nabavci tri angio-sale za bolnice u Subotici, Somboru i Zrenjaninu. Lokalna samouprava je potom obavila adaptaciju prostora i građevinske radove u zrenjaninskoj bolnici, a angio sala primila je prve pacijente na jesen.

  • VELIKI BROJ INFARKTA
    Pokušaja da se i u Zrenjaninu otvori ovaj centar za bržu dijagnostiku i zbrinjavanje pacijenata sa srčanim oboljenjima bilo je i pre deset godina. Nekadašnji šef koronarne jedinice u zrenjaninskoj bolnici dr Miroslav Radović rekao je u intervjuu za naš list da je još 2008. godine, kada je bio na ovoj funkciji, u sklopu nastojanja da Zrenjanin dobije angio-salu napravio elaborat u kojem je naveo da se ovde godišnje desi oko 450 infarkta.

M. Malbaški