APOTEKA ZRENjANIN: Toplomeri i povišena telesna temperatura

apoteka logoČini se kako je spoljna temperatura sve niže da je broj onih koji imaju povišenu telesnu temperaturu sve viši. Iako je još pre dve hiljade godine Celsus kao jedan od znakova upale označio i povišenu telesnu temperaturu, pojam „normalne telesne temperature“ uveo je nemački lekar Karl Vunderlih u 19. veku. Ovaj lekar je 1851.godine počeo da koristi novi i osavremenjen insutrument-toplomer, pratio i zabeležio izmerene temerature od preko 25.000 pacijenata i zabeležio da je 37°C normalna vrednost.
Osobi kojoj se meri temperatura treba da miruje, da ne jede i ne pije nekih 10 do 15 minuta pre merenja. Ako se merenje vrši aksilarno, pazuh treba obrisati peškirom da bude suv, a vrh toplomera staviti duboko u pazušnu jamu i nadlakticu priljubiti uz telo. Ako se merenje vrši u ustima, vrh toplomera držati pod jezikom usta zatvorena, dok se bebama najčešće temeratura meri rektalno.
Telesnu temperaturu reguliše naš „unutrašnji termostat” u hipotalamusu. Tokom infekcije mikroorganizmi, „resetuju“ sistem i zadaju kao normalnu povišenu telesnu temperaturu. Kad temperatura „raste” pokreću su mehanizmi u organizmu koji pokušavaju stvoriti dodatnu toplotu, osobi je hladno, koža je suva, ježi se, mišići drhte. Kad temperatura „pada”, osobi je toplo, počinje znojenje i organizam oslobađa višak toplote.
Sama povišena telesna temperatura nije bolest, ona je simptom neke bolesti, a predstavlja odbrambeni mehanizam tela, najčešće na infekciju, te ne mora značiti da što je temperatura viša da je bolest teža. Kada je temperatura povišena, osoba treba da miruje, ali nikako da se utopljava. Prostorija treba da je provetrena, pokrivač lagan a osoba raskomoćena, da pije puno tečnosti, mlakog čaja soka ili supe.
Ako temperatura pređe 38°C, osobi obavezno dati lekove za sniženje temperature, paracetamol, ibuprofen ili neki kombinovani preparat. Dok lek ne počne da deluje, a temperatura pređe 39 °C, hladiti pacijenta oblozima ili tuširati mlakom vodom, izbegavati alkoholne obloge. Natopiti peškir vodom sobne temperature, hladiti deci ruke i noge, a odraslima čelo i prsa. Ako je temperatura iznad 40°C čitavo telo se umotava u natopljen i isceđen čaršav i postupak se ponavlja dok temperatura ne spadne ispod 39°C. Kod male dece, posebno odojčadi, temperatura može naglo da se povisi te se uvek treba konsultovati sa lekarom.
Iako je vekovima toplomer sa živom bio u upotrebi, zbog visoke toksičnosti ovog metala, od jula 2011. Agencija za hemikalije u Srbiji je zabranila njihovu prozvodnju i promet.
U našim apotekama postoje različite bezbednije alternative ovih „klasičnih” toplomera koji umesto žive sadrže legure galijuma i indijuma koje su takođe srebrne boje. Pored njih velik je i asortiman različitih digitalnih toplomera, koji brže mere telesnu temperaturu i koji se vrlo jednostavno koriste.
Danas se smatra se da je normalna telesna temperatura od 36 do 37,2 °C, odnosno da je gornja granica pri merenju pod pazuhom 37,2°C, pod jezikom 37,5 °C, a rektalno 37,8°C. Normalna telesna temperatura može varirati u zavisnosti od uzrasta, osobe, vremena dana (predveče uglavnom temeratura raste), fizičke aktivnosti, ishrane ali i pola i uticaja hormona.
LjUBICA RADOŠ, DIPL.FARMACEUT SPECIJALISTA, APOTEKA ZRENjANIN