BEZBEDNOST NA PRVOM MESTU: Podeljena auto sedišta

Agencija za bezbednost u saobraćaju je u gradskoj kući održala predavanje na temu auto sedišta za najmlađe i njihovog ispravnog korišćenja. Prisutnim roditeljima je objašnjeno kako pravilno da postave sedišta, kako da vezuju svoju decu, ali i kako da voze svoja vozila da ne bi došlo do povrede. Posle predavanja podeljeno je 40 auto sedišta.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac je istakao da je Grad Zrenjanin krenuo sa akcijom dodele besplatnih sedišta pre nekoliko godina. Do 2018. podeljeno je ukupno 60 komada, a samo 2019. dodeljeno je 100. On je istakao da je cilj da u narednom periodu da svi građani koji budu postali roditelji po prvi put dobiju sedišta za svoju decu, čime bi se drastično povećala bezbednost naših najmlađih sugrađana.

Radivoje Trifunović iz Agencije za bezbednost u saobraćaju je rekao da podaci pokazuju da oko 50 odsto dece koristi auto sedišta, ali da veliki broj roditelja iz ovih 50 odsto ne koristi sedišta pravilno. On je kazao da su akcenat na predavanjima stavili na praktični deo obuke. U proteklih pet godina 7.600 mališana je stradalo na našim putevima. Od ovog broja 500 dece je teško povređeno, a 65 dece je poginulo.

Ž.Mišić

Foto: Jovan D. Njegović