Čika Čoki

Piše: Milena Bečejac

Grad ima svoje hroničare i istoričare. I svaki od njih, ostavlja trag o gradu, njegovoj prošlosti, sadašnjosti, mestima i ljudima. Jedan od onih koji više nisu među nama, a koji je ostavio veliko svedočanstvo o gradskim dešavanjima i njegovoj prošlosti, jeste Dragoljub Čolić kome je bila posvećena izložba koju je, 2008. godine, povodom stogodišnjice njegovog rođenja, priredio Istorijski arhiv.
Dragoljub Čolić bio je saradnik lista „Zrenjanin”. Dolazio je u redakciju i govorio – Ko je rekao da ja neću doći?
Pre nego što izađe iz redakcije, bacio bi pogled na korpe za smeće, u koje smo, zapravo, bacali samo hartiju, neke naše „propale” rukopise, fotografije koje su bile „višak”, novine, materijale pripremljene za neki od, tada brojnih, sastanaka koji nam više nisu bili potrebni.
I tu bi nastala grdnja.
– Deco, pa zašto ovo sve bacate, pa znate li koliko je važna svaka fotografija, svaki dokument. Ne, ne, nije tačno, u svakom materijalu za te vaše sednice nađu se korisne stvari – sledila je replika na naš odgovor da nam to više nije potrebno.
Dragoljub Čolić je pisao za naše novine i za novosadski „Dnevnik”. „Godine prošlosti” su kao feljton izlazile u listu „Zrenjanin” 1963, iduće godine čitaocima je ponudio novu rubriku „Mala antikvarnica”, kao i „Ove nedelje u našem gradu pre 100 i pre 50 godina”. U novembru 1965. započinje seriju članaka „Zrenjaninci po svetu”, „Hiljadu zanimljivosti” i „Poznati Zrenjaninci”. Istoričari u Istorijskom arhivu su došli do saznanja da je naš čika Čoki sakupio hiljadu zanimljivosti vezanih za Zrenjanin i njegovu okolinu, a objavio je preko 600 biografija značajnih sugrađana iz prošlosti.
Rođen u Velikom Bečkereku 19. oktobra 1908. godine, a radio je kao činovnik u poreskoj upravi. Bio je atletičar, sportski novinar… Istorija i hronologija bile su njegova strast. Kada je čika Čoki umro 1983. godine, pričalo se da su njegov stan i podrum bili prepuni dragocenog materijala. A nama su nedostajale njegove posete i zanimljive priče…