ČLANOVI KUD GIK BANAT „PIONIR“ ZASADILI 45 SADNICA: Koliko sadnica, toliko godina trajanja

Prostor koji je predugo bio prazan, u Mesnoj zajednici „Dositej Obradović”, nakon što je prestao da postoji park sa 66 ruža, biće uskoro Park „Pionira“ – u subotu, 27. marta članovi KUD-a GIK Banat „Pionir“, uz podršku čelnika Grada i Mesne zajednice zasadili su 45 sadnica. Sadnice, uglavnom jasen, bor i hrast, simbolišu godine koje su protekle od osnivanja KUD-a GIK Banat „Pionir“, njegovog aktivnog postojanja i uspešnog delovanja. Na ovaj način je obeležen i završetak gradnje zgrade namenjene stanovanju (na šta se dugo čekalo), koju već nazivaju jednom od najlepših stambenih građevina u gradu. Izgradili su je radnici firme GIK – Integradnja, koja nastavlja tradiciju GIK-a Banat.

Uz mere predostrožnosti, folklorcima su se pridružili i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac, nekadašnji gradonačelnik Goran Knežević, predstavnici Mesne zajednice „Dositej Obradović“, na čelu sa predsednikom Saveta Duškom Radišićem, Ekološkog pokreta „Panonska zora“, koje je predvodio Goran Marinković, roditelji članova „Pionira“, sugrađani…

– „Pionir” je uvek i svuda gde je nastupao na najbolji način promovisao naš grad i zemlju, našu kulturu i tradiciju – rekao je gradonačelnik Salapura, uputivši čestitke za jubilej predsedniku KUD-a Radovanu Moldovanu Rači i članstvu. – Pohvalu zaslužuje i današnja akcija koju su organizovali – prostor na kome je dugo bilo gradilište oplemenjen je sadnicama i ovaj deo Mesne zajednici, kao i grada, pruža drugačiju, mnogo lepšu sliku.

Tokom sadnje je gradonačelnik Simo Salapura razgovarao sa najmlađim članovima KUD-a „Pionir” o blagodatima ozelenjavanja, ali i o potrebi da sadnice treba negovati i zalivati. Devojčice i dečaci koji su od najmlađih dana zaljubljeni u folklore, obećali su da će, uz pomoć  vrednog Dragana Ćirića Ćire,  koji brine o prostoru u Mesnoj zajednici „Dositej Obradović“, kao i roditelja i starije braće i sestara, zalivati sadnice, bar jedamput nedeljno…

– Naša misija ne svodi se samo na to da naučimo decu da igraju folklor, dva levo, tri desno, već je to mnogo više od igre, to je promocija našeg grada, naših ljudi, ove sredine – rekao je, između ostalog, Radovan Moldovan Rača, zahvalivši se učesnicima današnje akcije i svima koji pomažu u aktivnostima KUD-a. – Posebno nam je drago što su naši nekadašnji članovi ostvareni kao ljudi. Oni se bave različitim zanimanjima, uspešni su u poslovima koje obavljaju, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, u Evropi, Americi, Aziji, Australiji. Neki više nisu među živima, sa mnogima smo i danas u kontaktu, a svake godine dolaze novi članovi. Kroz KUD je, od osnivanja, prošlo više od 6.000 članova, a trenutno ih je oko 120, od najmlađih, do veterana. Godišnje imamo između 70 i 90 koncerata, samo što ova pandmija ne dozvoljava da radimo kako smo navikli – niti putujemo, niti možemo da budemo domaćini našim prijateljima iz drugih KUD-ova, a imamo ih širom sveta. Nismo sigurni da li ćemo uspeti ove godine da održimo i naš slavljenički koncert. Sve zavisi kakva će biti epidemiološka situacija. Takođe, ne znamo da li će, uopšte, biti „Dana piva“, u okviru kojih održavamo Međunarodni festival folklora „Lala“. Sada je vreme za dogovor, ali virus korona nikako da uništimo.

Branka Jajić

Foto: Branka Jajić i Grad Zrenjanin