DAN POLJA JESENJIH KULTURA: Sledi bogata jesen

Prinosi kukuruza, suncokreta i soje predstojeće jeseni mogli bi se približiti rekordnima zabeleženim 2016. godine – saopšteno je na „Danu polja“ posvećenom jesenjim industrijskim kulturama, održanom danas na oglednim poljima Poljoprivredne stručne službe na imanju „Zlatica“.

Do ovog momenta na području Srednjeg Banata kombajnirano je više od 60 odsto od četrdesetak hiljada hektara pod suncokretom. Prinosi su u proseku oko 3,3 tona, pri čemu je rod domaćih, novosadskih hibrda prilagođenih ovom prostoru između 3,5 i 4 tone po jedinici površine.

Kosidba kukuruza u klipu je sporadično već počela, a posao će tamo gde se kosi u zrnu u punom obimu početi za desetak dana. Površine pod kukuruzom su za desetak procenata niže nego prošple godine; očekuje se da na 850 do 900.000 hektara u našoj zemlji bude proizvedeno oko 5,5 miliona tona – ocenjuju naši vrhunski selekcionari kukuruza dr Života Jovanović, sa Instituta za kukuruz „Zemun Polje“ i dr Milisav Babić aa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Na području Srednjeg Banata očekuje se da prinos bude preko 8 tona po jedinici površine.

Očekuje se i solidan prinos soje – do 3,5 tone po hektaru koja se u Srednjem Banatu našla na skronih 5.500 hektara.

Danu polja“ prisustvovali su načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanin Duško Radišić. Prikazan je proizvodni potencijal 31 domaćeg i 53 stranih hibrida kukuruza Od domaćih selekcionarskih kuća zastupljene su NS, ZP i AS hibridi, a od stranih, osim ostalih – KVS, „Pionir“, DKC, LG i Instutut u Osijeku. Zastupljeno je šest novosadskih i 32 inostranih hibrida suncokreta i 27 domaćih NS, ZP i „Delta agrar“ sortu soje.

M. S-n.

Dan polja 2

Dan polja 3

Dan polja 4