De sub tipar a apărut un nou număr al periodicului „Scena”

Publicaţie dedicată „Zilelor de Teatru…” pe anul 2021.

De sub tipar a apărut un nou număr al periodicului SCENA pe anul 2021, editat de U.T.A.R.V.S., publicaţie dedicatîă ,,Zilelor de Teatru…” care este în plină desfăşurare. Numărul nou al publicației SCENA este dedicat jubileului de 25 de ani de când a fost înfiinţată UNIUNEA TEATRELOR DE AMATORI ALE ROMÂNILOR DIN P.A.VOIVODINA -REPUBLICA SERBIA şi jubileului de 45 de ani de când a apărut în formă de buletin SCENA – foaie dedicată ZILELOR DE TEATRU.
În conținutul acestui număr care debutează cu câteva imagini din arhiva Uniunii Teatrelor de Amatori ale Românilor din Serbia, urmând apoi o poveste despre cum a luat fiinţă, prins viaţă şi a funcţionat de-a lungul anilor Uniunea care iată dăinuieşte de 25 de ani luptând pentru teatru şi actul cultural românesc fiind prezentată şi o listă a spectacolelor prezentate la „Zilele de teatru…” în ultimii 25 de ani, de fiecare trupă participantă.
Urmează o poveste despre cum a luat fiinţă SCENA, periodicul manifestării, care a scos în vileag tot ce era mai important şi ce s-a întâmplat în cadrul teatrului de amatori al românilor din Voivodina, după care sunt prezentate portretele unor actori care au contribuit semnificativ la perpetuarea manifestării. Aceste materiale scurte au fost preluate şi prelucrate din arhiva periodicului SCENA, care iată s-a dovedit încă odată că a fost şi este defapt cronica teatrului românesc din spaţiul Voivodinean.
Spectacolul ,,O tragedie furtunoasă” de Dušan Kovačević a fost prezentat la C.C ,,Doina” din Uzdin sâmbătă 29 mai, în cadrul ,,Zilelor de Teatru ale Românilor din Voivodina”. Textul este tradus de Ana Niculina Ursulescu, iar regizor este dr. Mărgărit Ecovoiu. Din distribuție au făcut parte actorii: Ruja – Laura Onciu Ecovoiu, Milan – Lavinel Pancaricean, dna Doctor – Simona Preoteasa Bălan, Costa – Stelian Miclea, Neven – Palea Bălan, Vasile – Mărgărit Ecovoiu, Iulca – Claudia Șuboni, Raina – Mărioara David. Sufleor a fost Katarina.K.Ecovoiu.R, iar scenografia a fost colectivă.
În cadrul manifestării ,,Zilele de Teatru ale Românilor din Voivodina”, vineri, 28 mai curent, de pe scena Căminului Cultural ,,Mladost” din Alibunar a fost prezentat on-line, fără public, spectacolul ,,Pinata”, după concepţia artistică a lui Remus Berlovan. În seara zilei de duminică, 16 mai trupa de teatru „Neica” a Societății Cultural-Artistice „Mihai Eminescu” din Coștei a prezentat on-line, în premieră, spectacolul „Ursul” după ideile lui Cehov, un spectacol adaptat și ancorat în realitatea de regizorul dr. Savu Marius, care interpretează și rolul principal.