Conferința finală a proiectului „Tehnologii moderne pentru monitorizarea terenurilor sub deșeuri”

De la deșeuri sălbatice la pământul arabil fertil

Conferința finală a proiectului intitulat „Tehnologii moderne de monitorizare a terenurilor acoperite cu deșeuri pentru a restabili utilizarea lor originală” finanțat prin programul de cooperare transfrontalieră IPA România-Serbia (IPA CBC România Srebia) a avut loc la castelul din Ecica. Acest proiect a fost implementat de Inreprinderea Publică „Čistoća i zelenilo” din Zrenjanin, împreună cu parteneri din România: Filiala Inginerilor Mecanici Agricoli din România SIMAR Timișoara, orașul Moldova Nouă și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „ Regele Mihai al României „din Timișoara. Bugetul total al proiectului a fost de 988.045,80 EUR.
Participanților la conferința finală li s-a adresat directorul Intreprinderi publice „Čistoća i zelenilo”, de asemenea managerul administrativ al proiectului, Zoran Protić și Ioan Caba, principalul manager de proiect de partea română.
Moderatorul conferinței finale a fost Ana Vujinov Budai, de la Departamentul pentru Dezvoltare Economică Locală și Investiții a orașului Zrenjanin. Obiectivul principal al proiectului este identificarea și remedierea a depozitări ilegale a deșeurilor în zona transfrontalieră pentru a valorifica utilizarea inițială a terenului. Obiectivul comun al proiectului este găsirea deșeurilor depozitate ilegal în zona transfrontalieră, eliminarea acestora, evaluarea unei posibile poluări a solului și a apei pentru a readuce terenul la utilizarea inițială. Acest proiect la scară largă a avut drept scop protejarea mediului prin restaurarea terenurilor din zona transfrontalieră, contribuind la îmbunătățirea conformității cu legislația UE privind deșeurile, în vederea atingerii obiectivelor UE.
„Tot ce a fost planificat a fost făcut, de la hârtie până la achiziționarea de echipamente și vehicule până la final, cu o lună mai devreme. Ideea a fost să folosim drona pentru a identifica depozitele de deșeuri ilegale, pentru a calcula volumul deșeurilor, pentru a preleva probe de sol, pentru a face analize, pentru a îndepărta gunoiul și pentru a aduce terenul în alt scop. Peste 10.000 de metri cubi de deșeuri au fost depozitați de pe teritoriul orașului Zrenjanin (Mužlja Șpic, Neimar, Iancov Most, Mihailovo, Taraș și Tisa put). În acest scop, au fost utilizate drone echipate cu cea mai modernă tehnologie de depistare a depozitelor de deșeuri ilegale, iar după remediere a fost efectuată o analiză a stării solului și a apei în cazul în care se suspectează contaminarea, a spus Zoran Protić, managerul administrativ al proiectului. Analizele și determinările au fost efectuate la fața locului, precum și în laboratoarele partenerilor din Timișoara, unde a fost efectuată analiza microbiologică și elementară a solului, care a determinat că nu este contaminat și că, după îndepărtarea depozitelor de deșeuri ilegale, este pregătit pentru lucrări agricole și însămânțare, de care au fost de acord cu comunitățile locale care au participat la implementarea proiectului.
Cele mai importante activități din proiect: curățarea depozitului de deșeuri,un vehicul de transfer cu drone și laborator,două drone cu echipament,camion de transport, încărcător,laborator de apă și sol,repararea garajului.
Prima fază a lucrării a inclus: Identificarea locurilor de curățare, asigurarea locațiilor identificate, colectare de deșeuri, încărcarea deșeurilor comunale în camioane,transportul deșeurilor comunale la depozitul de deșeuri al orașului pentru eliminarea permanent, nivelarea terenului după îndepărtarea deșeurilor comunale mixte. Fază a doua a inclus: Indiguirea cu humus 20 cm pe întreaga suprafață, tachelaj, aratură, graparea cu discuri și pregătirea solului pentru însămânțare,r epararea structurii solului (NPK, PK …) fertilizarea și însămânțarea ierbii.
În perioada următoare de cooperarea cu partenerii din România este de așteptat să se continue, iar acest proiect este planificat să fie durabil în anii următori. JKP „Čistoća i zelenilo” din Zrenjanin a demonstrat că este capabilă să aducă cu succes un proiect atât de mare.

M. V. / D. V.