„DIJAMANT“ NASTAVLJA POTRAGU ZA NAJBOLJIM MLADIM POSLASTIČARIMA: Učenici ekonomsko-trgovinske škole se dobro pokazali

Đaci ekonomsko-trgovinske škole „Jovan Trajković“ nedavno su imali priliku da uče od vrsnog poslastičara Zdravka Gavrilovića. Oni su učestvovali na radionici u okviru projekta „Mladi poslastičar“, koji organizuje kompanija „Dijamant“.

mladi poslasticari 6

Ovaj projekat je namenjen edukaciji i motivaciji budućih mladih poslastičara koji treba da postanu vrhunski majstori u svom zanatu.

Iako u ekonomsko-trgovinskoj školi „Jovan Trajković“ ne postoji poslastičarski smer, to nije sprečilo učenike škole da se na poslastičarskoj radionici pokažu podjednako dobro kao i učesnici iz ostalih škola u Srbiji.

U pomalo skrivenom kutku ekonomsko-trgovinske škole čekala su nasmejana, ali i nestrpljiva lica učenika spremnih da čuju priču poslastičara Zdravka Gavrilovića. Na samom početku upoznao ih je sa svojim bogatim iskustvom i predstavio projekat. Zatim su čuli i značajne savete za svoje poslastičarsko umeće i buduće školovanje, a Zdravko Gavrilović im je odao i poneku caku koju će retko gde imati priliku da čuju. Nakon što su isplanirali koje će slatkiše da prave za svoje drugare – eklere, profiterole i karamelizovane kokice – učenici su se spremno uputili ka kuhinji i bez oklevanja počeli sa radom, naoružani pravim sastojcima, između ostalog i „Dijamant“ margarinom, zatim alatom i najznačajnije, spremnošću i talentom. Na kuhinjskoj površini čulo se seckanje voća, dopirao je i zvuk miksera, a toplina rerni zagrejala je prostor.

mladi poslasticari 2

Po završenoj pripremi, na ocenjivanje su pristizali šarenoliki tanjiri koji su već na prvi pogled obećavali i dobar ukus. Zdravko se, uz asistenciju profesora, dao u procenu i razgovor sa učenicima. Kao najbolji pokazali su se Egon Barna, Nađa Kulić i Erika Tosanati, pa će se oni u nastavku takmičenja oprobati sa učenicima iz pet škola u Srbiji.

mladi poslasticari 5

Pobednik projekta „Mladi poslastičar“ dobiće finansijsku podršku od kompanije „Dijamant“, koja će mu biti isplaćivana u roku od godinu dana, a koja će možda poslužiti upravo za usavršavanje zanata ili pokretanje sopstvenog poslastičarskog projekta.

M.M.

mladi poslasticari 1