DODELJENA SREDSTVA ZA SUFINANSIRANJE MEDIJSKIH SADRŽAJA

Za ovdašnje medije 10,7 miliona

Ove godine iz gradskog budžeta za finansiranje sredstava javnog informisanja odvojeno je 20 miliona dinara. Tokom javnog poziva na adresu Gradske uprave stigla su 33 projekta, a odobreno njih 17 u koje će se uložiti 15,9 miliona dinara. U zavisnosti od podneska odobreno je od 100 hiljada do 3,5 miliona po projektu. Najviše zahteva podneli su Zrenjaninci, a zainteresovani su bili i beogradski, novosadski i subotički mediji.

ODABRANI DA OSTVARE JAVNI INTERES
Za jedanaest projekata gradskih medija odvojeno je 10,7 miliona, što je nešto više od 67 odsto budžeta. Kao i prošle godine, najviše novca za realizaciju odobreno je firmi „Santos komerc” d.o.o. za televizijske, radio i internet sadržaje čija je vrednost 9,5 miliona, što je gotovo 60 odsto ukupnih opredeljenih sredstava. Po tri miliona određena su za emisiju „Vikendica” i internet projekat „Kutak za kulturu”, a tri i po miliona za „Agro – minute” na radiju „Santos”. AD NIP „Zrenjaninu” sa pola miliona dinara sufinansiraće se projekat „Edukacije o tržišnim temama”. Po 100 hiljada za projekte „Nova generacija mađarske dece”(ktv.rs) i „Od Bečkereka, Petrovgrada do Zrenjanina”(KTV) dobila je firma „Linea elektroniks” d.o.o.
Sredstva od 100 hiljada odobrena su Željku Šemiću – „ZR Klik”, Bogoljubu Grujiću – „Media sport plus”, „Kliku 105”, „Ziportalu” i Veb solušn mediju (Web solution media).
Van Zrenjanina otišla su 5,2 miliona. Gotovo polovina (2,5 miliona) odobrena je beogradskim medijima. Digital medija netvork (Digital media network), uz podršku od dva miliona, realizovaće projekat „24sedam: Zrenjanin”, a Slobodan Kosanović – „Eksplor medija” (Explore media) sa pola miliona aktivnost „Volim Zrenjanin”. Novosadski AD NIP „Dnevnik – Poljoprivrednik” takođe je dobio pola miliona.
Isti iznos za finansiranje sadržaja kao i prošle godine dobili su „DVP produkcija” – 700 hiljada i „Novosadska TV” – 500 hiljada. Za VTV „Suboticu” opredeljeno je milion dinara, što je duplo više nego lane.

TROČLANA KOMISIJA
Podsetimo, po odluci Grada Zrenjanina, komisiju koja je odlučivala o raspodeli sredstava činili su Vladimir Petrušić, urednik i voditelj vesti na RTV- u, novinarka Jelena Dopuđ na predlog Društva novinara Vojvodine i Ivica Šmit, glavni i odgovorni urednik Radio Srbobrana.
U protekle tri godine u članstvu ove medijske komisije nijednom se nisu našli predstavnici najvećih novinarskih udruženja UNS i NUNS.
– Nereprezentativna medijska udruženja, koja nisu prepoznata po zaštiti prava novinara i medijskih sloboda, dominiraju u komisijama za raspodelu budžetskog novca, što za posledicu ima sunovrat sistema projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja uvedenog 2014. godine – saopštio je UNS ovog meseca.
Prethodno je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić izjavio da najveći deo sredstava na konkursima za sufinansiranje lokalnih medija odlazi portalima koji su „pod direktnim uticajem vlasti”.

J.Š. – M.M.