DRUGI ROĐENDAN PIONIRSKE KORONOGRAFIJE U OPŠTOJ BOLNICI „ĐORĐE JOANOVIĆ”

Za duži život kada srce posustane

DRUGI ROĐENDAN PIONIRSKE KORONOGRAFIJE U OPŠTOJ BOLNICI „ĐORĐE JOANOVIĆ”
Od 23. oktobra 2017. do 23. oktobra 2019. godine u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović” u Zrenjaninu urađeno je 650 intervencija u Kateterizacionoj ili Koronarnoj sali, kako je još zovu. Ali to je samo jedan razlog za ponos povodom drugog rođendana pionirskog poduhvata lekarske ekipe na čijem je čelu dr Uroš Bačić, mladi stručnjak i entuzijasta, jedan od onih koji je izabrao da ne menja grad, ni zemlju na putu specijalizacije i daljeg usavršavanja.
U istoriji zrenjaninske Bolnice 23. oktobar 2017. godine biće zabeležen kao dan kada je kod bolesnika ugrađen prvi kompletan stent. Jezikom bolesnika to se zove „proširenje krvnog suda”, kako bi se omogućio normalan protok krvi, u slučaju neke prepreke.
– Kateterizacija srca ili koronografija je invazivna dijagnostičko-terapijska metoda kojom je moguća vizualizacija krvnih sudova srca, uz pomoć kontrasta i rentgenskog snimanja – objašnjava dr Uroš Bačić. – Na taj način otkrivamo da li postoje smetnje protoku krvi, tj. suženje, začepljenje, anomalija ili spazma krvnih sudova koji ishranjuju srce. Ovo je terapijska metoda, jer se u istom aktu može uraditi balon dilatacija (RTSA) odnosno ugradnja stenta u krvni sud (RCI), ukoliko doktori procene da je indikativno.
Sve je više stanovnika srednjeg i severnog Banata kojima je, zbog načina života, prekomerne upotrebe neodgovarajuće hrane, pušenja cigareta, nedovoljnog kretanja i izbegavanja zdravih stilova života, ugroženo srce, pa i sam život. Za hitnu dijagnozu, kakava im je već dve godine omogućena u Zrenjaninu, kao i savremeni način lečenja bolesti krvnih sudova nakon toga, do nedavno, morali su kod stručnjaka u Beograd, Novi Sad ili Sremsku Kamenicu.


Kako isitiče dr Uroš Bačić, dosadašnja iskustva u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović” su pozitivna.
– Urađeno je 650 intervencija, od kojih 326 u ovoj godini. Stent procedure su urađene kod 96 pacijenata, od togaje bilo pet akutnih infarkta miokarda, a ugrađena su 182 stenta – kaže dr Bačić.
Medicinski tim iz Kateterizacione sale posebnu zahvalnost duguje upravi Opšte bolnice, kao i edukatorima sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica, na velikoj pomoći i mogućnosti da se edukuje u ovoj zahtevnoj proceduri.
Standardi u našoj zemlji i svetu su drugačiji i zato je ovaj pionirski poduhvat u Zrenjaninu vredniji pažnje.
U pitanju je vrlo složena i komplikovana metoda, koja zahteva fizički i mentalni napor. Dok je obavlja doktor nosi „kecelju” od 16 kilograma. A uz nju su nezaobilazni izuzetno znanje, preciznost, koncentracija, fokusiranost.
– Pristao sam na to zbog sopstvenog entuzijazma, ali i iz ljubavi prema svom gradu – ponosno objašnjava dr Uroš Bačić. – Mislim da moj grad zaslužuje da ima ovakvu salu u kojoj se primenjuju najsavremenije metode. I pacijenti zaslužuju da se leče ovde, a ne da za sve moraju u veće centre. Najbolje bi bilo kada bi se u ovoj sali radilo 365 dana u godini.
U planu je, kako naglašava dr Uroš Bačić, proširenje tima za hemodinamsku obradu, a obuhvatiće obuku lekara, medicinskih sestara i tehničara, radi formiranja timova i neprestano zbrinjavanje akutog infarkta miokarda.
Dr Uroš Bačić izuzetnu pažnju posvećuje svojoj porodici, najmlađi član zahteva posebnu pažnju, ali stiže i dalje da se bavi fizičkim aktivnostima i muzikom. Muzikom mnogo manje nego ranije, ali uz gitaru dobija baš ono što mu daje krila…

  • PIONIRSKI TIM
    U Katetarizacionom timu su dr Uroš Bačić – specijalista interne medicine, subspecijalista kardiolog, Olgica Markov – medicinska sestra instrumentarka, Branislav Nepergaća i Tanja Ristić – rentgentski tehičari, Arpad Pakai i Vera Jovanov – strukovni medicinski radiolozi, Dejan Klepić – medicinski tehničar i Kristijan Bodo – medicinski tehničar.

 

  • SAMOSTALNO I UZ ASISTENCIJU
    Dr Uroš Bačić je, za sada, jedini lekar specijalista koji radi u Kataterizacionoj sali zrenjaninske Opšte bolnice „Đorđe Joanović”.
    – Samostalno radim ponedeljkom i sredom, a utorkom uz asistenciju kolega iz Instituta za kardiologiju Sremska Kamenica, najviše dr Tibora Čanjija – kaže dr Uroš Bačić. – Sa dr Čanjijem radim najteže slučajeve.

B. Jajić