DRŽAVNA POMOĆ PRIVREDI POD LUPOM ZRENJANINSKIH PREDUZETNIKA I PRIVREDNIKA

Podrška je značajna i dobrodošla

Vlada Srbije nedavno je predstavila novi paket podrške preduzećima i građanima vredan 2,5 milijardi evra, a usmeren je na očuvanje radnih mesta i smanjenje negativnih posledica krize izazvane pandemijom korona virusa. Pomoć u vrednosti jednog i po minimalca isplaćivaće se tri meseca, a dobiće je mikro, mala i srednja preduzeća, kao i ona koja zapošljavaju više od 500 ljudi.
– Najnovije mere slične su prošlogodišnjim, a odgovaraće onima koji su i tada ispunili zahteve. Ni ovoga puta nije se pribeglo preciznijoj selekciji firmi shodno uticaju pandemije na njihovo poslovanje, osim za hotelijere i prevoznike. Očekujem bitno restrukturiranje privrednih subjekata u narednom periodu – smatra Steva Kočalka, direktor i vlasnik firme „Valor”.
Privreda će početi da prima novac u aprilu, pomoć se odnosi na maj i jun. Iznos koji će firme dobiti za pola minimalca je oko 48.000 dinara.

VAŽNO JE ZA OPSTANAK
– Ova pomoć je značajna i dobrodošla. Međutim, potrebno nam je da imamo i odgovarajuće uslove, odnosno poslovni ambijent u kojem možemo pošteno da radimo svoj posao, platimo sve obaveze i da pristojno živimo. Mislim da ne tražimo mnogo. Možda bi nam takva vrsta razumevanja i pomoći bila korisnija i potrebnija. U svakom slučaju, bez ove pomoći većina nas ne bi opstala – konstatuje Miroslav Đurić, predsednik Opšteg udruženja preduzetnika Zrenjanin.
Đula Madaras, jedan od osnivača i rukovodilac za razvoj „Carske bašte”, firme koja se opredelila za proizvodnju i plasman svežeg povrća, pozitivno ocenjuje pomenute mere.
– U ovim teškim vremenima za celu privredu, pa i za nas, od velikog značaja je pomoć koju je odobrila država. Najvažnije je da opstanemo i zadržimo kvalitetnu radnu snagu, što je i cilj ove podrške. Nadam se boljoj godini, verujem da su lepša vremena pred nama – iskren je Madaras.
Zorica Gergulić, vlasnica cvećare „Flora art” kaže da je pomoć države u ovako teškom vremenu zaista neophodna, naročito za vlasnike malih radnji. Zbog zabrane okupljanja, nema svečanosti niti proslava za koje su potrebni cvetni aranžmani, buketi i dekoracije.
– Teško ispunjavamo mesečne obaveze pa će ova pomoć biti korisna da održimo rentabilnost i platimo doprinose i poreze. To daje ipak neku sigurnost i motiviše da se zajedničkim snagama izborimo sa nedaćama – kazala je Zorica Gergulić.

TRENUTNO, A NE TRAJNO REŠENjE
Novim paketom mera predviđena je i posebna sektorska pomoć koju će dobiti turistički radnici i agencije, hotelijeri, turistički vodiči. Za tu oblast predviđen je ceo minimalac, te će oni, za razliku od ostalih, dobiti ukupno oko 80.000 dinara mesečno. Kako na to gleda Vlado Dašić, vlasnik turistčke agencije „Karavan”.
– Pomoć koja je konkretno vezana za turističke agencije neće značiti mnogo. Novi pravilnik o poslovanju agencija, donesen krajem prošle godine, onemogućio je rad većini agencija. Mnogi nisu obezbedili polise osiguranja za dobijanje novih licenci, te ne mogu da budu organizatori putovanja, već su prešli u posrednike agencije. Osim toga, nezavisno u kom ste statusu zbog korone, posla nema već godinu dana. Zato je nova pomoć samo trenutno rešenje finansijskog problema, ali ne i za dalje poslovanje – smatra Dašić.
Sektorsku pomoć dobiće i autoprevoznici, a ona podrazumeva 600 evra po autobusu tokom šest meseci.
– Pomoć dolazi u pravi čas, uostalom, kao i sve dosadašnje mere podrške privredi s obzirom na to da već skoro godinu dana ne radimo punim kapacitetom i da je broj putnika i putovanja smanjen. Radimo sa pola kapaciteta – dva sedišta za jednog putnika. Pritom izdvajamo značajna sredstva za zaštitu zaposlenih, koji su nam u ovoj situaciji prioritet – rekao je Goran Agramović, šef saobraćaja „Banat transa”.

Miroslava Malbaški