FABRIKA ZA PROIZVODNJU KOŽE: Otvoren pogon za prečišćavanje otpadnih voda

Pokrajina će ove godine u Zrenjanin investirati značajna sredstva, ne samo u privredni nego i u komunalni razvoj i u razvoj infrastrukture – najavio je danas prilikom posete fabrici kože „Dafar“ predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović.

Mirović je otvorio postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda nastalih u proizvodnom procesu, a investicija pokrajinske Vlade u ovu kompaniju iznosi 36 miliona dinara, izjavio je Mirović.

Glavni elemenat naše politike jeste pomoć domaćim malim i srednjim preduzećima koja učestvuju u izvozu. Zato je izvoz Vojvodine u proteklih godinu dana porastao za gotovo 20 odsto. Takođe je važno da se firma „Dafar“ razvija na mestu gde je nekada bila kožara, koja je propala u starim vremenima, nakon čega je „Dafar“ obnovio proizvodnju. Sada ovde radi više od 110 zaposlenih – rekao je Mirović.

Proširenje kapaciteta ove firme biće značajno i za obućarsku industriju, kao i za klaničnu i stočarsku proizvodnju, naveo je predsednik kompanije „Dafar“ Zoran Galović. On je dodao da je plan ove fabrike da u 2020. godini podigne proizvodnju i izvoz za još 50 odsto.

dafar (2)

Zrenjanin ove godine očekuju i druga ulaganja, najavio je predsednik Vlade Vojvodine.

Pokrajinska Vlada u saradnji sa Gradom Zrenjaninom radiće ove godine rekonstrukciju Gradskog stadiona u Zrenjaninu u punom obimu. Takođe, Republika Srbija i Autonomna pokrajina Vojvodina u 2018. godini počinju sa izradom projektne dokumentacije brze saobraćajnice od Novog Sada do Zrenjanina i od Zrenjanina do Borče – kazao je Mirović i dodao: – To je mukotrpan posao, niko ne treba da očekuje da ćemo za šest meseci ili godinu dana imati spremnu dokumentaciju. Prvi put u istoriji projektujemo četiri trake. Na određenim delovima trase moramo da rešimo i imovinske odnose da bismo došli do građevinske dozvole, a onda ćemo tragati za finansijerima – rekao je Mirović.

dafar (1)

On je objasnio da je ovaj projekat odabran zbog toga što su ekonomski pokazatelji bolji u nekim drugim delovima Vojvodine nego u Banatu:

Banatske opštine zaslužuju bolju infrastrukturu kako bi se privukle domaće i strane kompanije. Kada se završe Koridori 10 i 11, Vojvodina će doći na red, a mi treba tada da imamo spremene projekte – naveo je Mirović.

M. M.