FESTIVAL NARODNIH OBIČAJA U ARADCU ODRŽAN DESETI PUT

Lepota u aradačkom širokom polju

U Aradcu je u petak i subotu, 14. i 15. jula, u organizaciji Mesnog odbora Matice slovačke (MSS) održan jubilarni, X Festival narodnih običaja „U aradačkom širokom polju”. U programu je učestvovalo deset ansambala iz Vojvodine i Slovačke Republike: domaći Aradac, Belo Blato, Kisač, Boljevci, Padina, Kovačica, zatim zrenjaninsko Kulturno-umetničko društvo „Pionir” i Centar za očuvanje tradicije i kulture „Đerđef”, kao i gosti iz Očove i Fintica u Slovačkoj.
Gosti iz Očove i domaći folklorni ansambl „Mladost” Kulturnog centra Aradac održali su u petak koncert, a u subotu su svi folkloraši nastupili na centralnom događaju u dvorištu Vatrogasnog doma. Osim koncerata, organizovane su i tri izložbe: u Osnovnoj školi „Bratstvo” Slovački izdavački centar iz Bačkog Petrovca priredio je izložbu narodnih muzičkih instrumenata u Slovačkoj, dok su ručne radove i vez izlagale članice udruženja žena iz Kovačice, Dobanovaca i Aradca (u prostorijama MZ), a o uglednim ličnostima iz istorije ovog mesta nadomak Zrenjanina posetioci su više mogli saznati u porti Evangeličke crkve.
– Festival narodnih običaja „U aradačkom širokom polju” je unazad nekoliko godina na kulturnoj mapi Vojvodine i verujem da to mesto zaslužuje. Ali naš cilj nije da tu budemo samo da bismo bili, nego da na sve moguće načine sačuvamo kulturu i tradiciju Slovaka u Aradcu, ali i da motivišemo druge narode u Srbiji da to čine za sebe. Moderno vreme ne znači da treba da zaboravimo odakle smo došli, kakvi smo bili i na šta smo ponosni – rekla je na otvaranju manifestacije Suzana Kokavski, novoizabrana predsednica Mesnog odbora Matice slovačke u Aradcu.
Na otvaranju su bili i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave dr Ivan Bošnjak, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, kao i predsednik Matice slovačke u Srbiji Jan Brtka i počasni predsednik MSS Rastislav Surovi, predsednica Nacionalnog sveta Ana Tomanova Makanova.

  • Mnogobrojni sponzori
    Grad Zrenjanin je finansijski podržao Festival, kao i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, zatim Kancelarija za Slovake u dijaspori, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu, nacionalne zajednice – nacionalne manjine (PUMA), MZ Aradac, „PerSu marketi”, STR „Jutro”, „Tatra doo”, „Helenagraf” i cvećara „Daruši”.
  • Zanimljiva režija
    Program na koncertima vodila je Adela Obšust sa učenicima OŠ „Bratstvo” Klarom Domonji, Emom Ponjičan, Filipom Galom, Damjanom Bartošom, Marijanom Mikulja, Janom Greksa, Matejom Bartošom, Anom Augustini, Renatom Labat, Eleonorom Abelovski i Mariom Gligorom. Nesvakidašnji scenario, u kojem je Adela Obšust „ispitivala” učenike o istoriji festivala narodnih običaja, napisala je profesorka slovačkog jezika Jaroslava Šćevko.

L.Z.