FINALE „SUSRETA SELA SRBIJE”: Elemir najuspešniji, priznanja i Kleku, Botošu, Perlezu

Elemir je najuspešnije selo Srbije u protekloj godini – odluka je koju je žiri Kulturno-prosvetne zajednice Srbije saopštio na priredbi održanoj u subotu, u sali Osnovne škole „Narodni heroj Svetozar Marković Toza” u Elemiru.

Za svestran razvoj društvenog, kulturnog i ekonomskog razvoja, dobro funkcionisanje zdravstva i komunalnih službi nagrađena su 22 sela, od kojih čak 15 iz Vojvodine.

– Elemir je zaslužio ovo priznanje. Jedno je od retkih sela koja su ostala verna tradiciji ubiranja samodoprinosa, nezamenjivog načina da se zajedničkim ulaganjem dođe do zajedničkog dobra. Imali smo u vidu i to da među četiri i po hiljade stanovnika ima čak 1.500 zaposlenih u industriji, uslugama i javnom sektoru. Naselje je urbanizovano, a sredstva naftne rente koriste se na dobar način – kratko je odluku prokomentarisao Miodrag Filipović, koordinator Manifestacije.

Medalju za ukupan doprinos razvoju sela dodeljena je gradu Zrenjaninu, a primio ju je pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin. Gradonačelniku Čedomiru Janjiću uručena je posebna zahvalnica.

Povelje, plakete i medalje predstavnicima sela i većem broju pojedinaca, među kojima su i Nada Boroš – dugogodšnja direktorka Istorijskog arhiva u Zrenjanin, inače rođena u Elemiru, Slobodan Repac, pomoćnik predsednika opština Sečanj, Srboljub Stojković sekretar, Mesne zajednice Knićanin i Nikola Božović, prvi šef dopisništva RTS iz Zrenjanina, sada urednik i saradnik RTV „Santos” uručili su generalni sekretar KPZ Srbije Živorad Ajdačić, narodni poslanik i naš istaknuti agroekonomista profesor dr Miladin Ševarlić.

Zapažena priznanja pripala su i selima regiona, svrstanim po pravilima KPZ Srbije prema broju stanovnika. Botoš je osvojio treće mesto u konkurenciji sela od hiljadu do dve hiljade stanovnika. Treće mesto pripalo je Banatskom Karađorđevu u konkurenciji sela koja imaju između dve i tri hiljade stanovnika. Klek je najbolji međi selima sa tri do pet hiljada stanovnika, a Perlez deli – sa Begečom kod Novog Sada – drugo mesto u istoj kategoriji.

Među dobitnicima priznanja KPZ Srbije ove godine su i poznati glumac Nenad Jezdić, gitarista i muzikolog mr Uroš Dojčinović, novinar Čedomir Keco. Nagrađeni su i folk pevač Rade Jorović, legendarni izvođač izvornih pesama Srbije Raša Pavlović i umetnik na harmonici Novica Negovanović.

Njih dvojica dali su ton nezaboravnom druženju u restoranu „Babatovo”.

M. S-n.