GRADONAČELNIK ČEDOMIR JANJIĆ: Na korak smo od rešavanja najvećeg problema – pijaće vode

– Zahvaljujem se novinarima što su izveštavali o događajima tokom cele godine i na promovisanju našeg grada. Dobro je napraviti presek, i ja se iznenadim kad vidim šta smo sve uradili, duga je godina. Verujem da će, kada budem podnosio izveštaj građanima pred istek mandata, film biti još zanimljiviji i ispunjeniji. Ne bih mnogo komentarisao šta smo uradili, ima tu još dosta stvari koje se ne vide. Mnogo ljudi učestvuje u celoj priči da bi rezultati bili ovakvi i zahvaljujem se svom timu, načelnicima, zamenicima i svima koji su se potrudili. Možemo da kažemo da se ipak nešto promenilo u ovom gradu nabolje. Mnogo je planova za sledeću godinu – izjavio je Čedomir Janjić, gradonačelnik Grada Zrenjanina, nakon promo filma o postignutim rezultatima na završnoj godišnjoj konferenciji za medije, danas u Gradskoj upravi.

Potom je gradonačelnik ukratko prokomentarisao podatke Privredne komore o rastu izvoza u odnosu na prošlu godinu. Kako je rekao, prosečna plata je oko 46.000 dinara u našem gradu i da posle 20 godina imamo bolji prosek od Vojvodine.

Čedomir Janjić je istakao da se na više od 10 lokacija grade stambeni objekti, što se nije desilo od 1989. godine, a za 14 lokacija se traže građevinske dozvole i da je to jedan od boljih pokazatelja u kom pravcu ide naš grad.

– Broj nezaposlenih je oko 1.500 što je u odnosu na 12.500 pre šest godina veliki pomak. Naročito me raduje što je najveći napredak napravljen baš ovde. Mi smo jedan od lidera u državi u povećanju broja zaposlenih. Već u martu očekujemo realizaciju najveće greenfield investicije u Srbiji, tada bi trebalo da bude postavljanje kamena temeljca u našoj industrijskoj zoni, a broj nezaposlenih će se drastično smanjiti – naglasio je Janjić. – Posebno me raduje što smo na korak od rešavanja jednog od najvećeg problema (koji se rešava od 1975), a to je pijaća voda. Još od 2004. je zabranjeno njeno korišćenje. Napravili smo prečistač, pustili smo ga u probni rad, mislim da svi vidite razliku. Relevantne institucije bi trebalo u roku od 30 dana da daju ocene. Verujem da ćemo konačno imati zdravu pijaću vodu.

Kako je naveo, to je jedan od najvećih problema koji ova administracija završava na šta je veoma ponosan. On je dodao da je bilo mnogo špekulacija o toj temi, i da su se razni tekstovi objavljivali kada je bila inspekcija državne revizorske institucije u našem gradu.

– Drago mi je što smo kao grad dobili nagradu pre deset dana baš od državne revizorske institucije kao jedna od najboljih lokalnih samouprava po finansijskoj disciplini i čestitam ljudima koji se u Gradskoj upravi brinu o tome. Kao što sam rekao na izlaganju kada sam promovisao novi budžet, biće realan, možda malo konzervativniji. Ne ispunjavamo muzičke želje korisnicima, nego gledamo kao pravi domaćini da novac raspodelimo, a da opet ostane za investicije, pre svega za komunalna opremanja – poručio je gradonačelnik.

I.I.

Foto: J. NJ. Drndak

Opširnije u štampanom izdanju