GENERACIJA MALIH MATURANATA OŠ „PETAR PETROVIĆ NJEGOŠ”

Spremni za ozbiljnije stvari

Ne tako davno, a ni tako skoro, u našu školu ušetali su novi đaci prvaci.
Tog 1. septembra 2015. godine, sa svojim roditeljima došli su u Mesnu zajednicu, gde je upriličen program. Spremili su ga bivši đaci „četvrtaci”, specijalno za njih.
Budno su pratili program, a srdašca su im treperila u iščekivanju. U glavi mnoštvo pitanja, ali najvažnije za njih toga dana: „Ko će od učitelja prozvati moje ime? Da li ću biti kod učitelja ili kod učiteljice?”.
Program je završen i tada su učiteljice i učitelj, počeli da prozivaju učenike i učenice koji su u njihovom odeljenju.
Za sve je to bio izuzetan događaj: za nas učiteljice i za učitelja, da upoznamo nove đake; za učenike da upoznaju svoje buduće učitelje; za roditelje, koji hrabre svoju decu, da naprave prve samostalne korake, polaskom u školu.
To je jedinstven trenutak za sve. Pun emocija, strepnji, strahova, osmeha i suza. Trenutak koji se pamti ceo život. Tako smo svi mi postali bogatiji za novu generaciju, za nova iskustva.
Kao da je juče bio taj dan, kad su mali đaci ušetali u naše učionice. Majušna lica, ustreptalih, zacakljenih očiju, znatiželjnih pogleda, glasnih osmeha, snažne energije, spremno su prihvatala izazov za istraživačko putovanje kroz obrazovanje. Otkrivali smo zajedno, upoznavali se međusobno, družili se, smejali, učili…
Ova generacija učenika i učenica nosi mnoštvo odličnih đaka, odličnih matematičara, sportista, likovnih i muzičkih umetnika, talentovanih učenika za koje će se u budućnosti, nadamo se, još čuti.
Na našem zajedničkom putu, mnogo smo toga prošli: ekskurzije svake godine, izleti, Deliblatska peščara, rekreativna nastava, Super raspust… Razne manifestacije, priredbe, sportska takmičenja, predavanja, radionice, ogledi, a kroz to sve, zabava i druženje. Mnogo toga nas veže i još dugo će.
Dok smo se svi zajedno okrenuli, prošle su četiri godine našeg druženja. Naši đaci nisu više mali. Porasla je ta družina, mnogi su viši od svojih učiteljica. Neka, i treba.
Zakoračiće hrabro, sigurnim korakom u septembru u peti razred, a ove četiri godine provedene sa učiteljima, nadamo se, nikad neće zaboraviti. Nadamo se da će se rado sećati tih dana, kao dela bezbrižnog detinjstva u kojem su ipak, naučili mnogo.
Jer, nama, svaka generacija ostaje u srcu, u sećanju… Svaka na svoj poseban način, jer je svaka drugačija, a draga. Uvek će biti „naša” deca.
Aktiv IV razreda OŠ „Petar Petrović Njegoš” Zrenjanin
Foto: „Fleš”