ZAVRŠNA SVEČANOST MATURANATA OSNOVNE ŠKOLE „ŽARKO ZRENJANIN”

Jedna od izuzetno dobrih generacija

Prošlo je punih osam nastavnih godina od dana kada su prvi put seli u školske klupe, kao đaci prvaci. Gledali smo ih kako rastu, sazrevaju, smeju se i plaču, sriču prva slova, uče formule i teoreme, pevaju, slikaju, recituju i glume, takmiče se u znanju i sportu… a sve to vreme bili smo ponosni na njih, jer su jedna od izuzetno dobrih generacija.
U petak, 31. maja, ispratili smo ih nakon njihovog poslednjeg nastavnog časa u osnovnoj školi i poželeli sreću u budućem školovanju, uz nadu da će osam proteklih godina pamtiti sa setom, samo po lepom – zabeleženo je na sajtu Osnovne škole „Žarko Zrenjanin”.
Završna maturska svečanost održana je u školi, 7. juna. Defile je počeo uz pesmu iz serije „Istine i laži” koja upravo govori o maturi jedne generacije, i jednoj ljubavi… I refren – Oooooo, to su bili dani/ Bez briga i bez laži…
Generacija 2011/2019, svečani i lepi, u holu ukrašenom balonima, cvetovima od hartije. Cveće za razredne starešine i učiteljice. Čestitke. Osmesi i suze. Ponosni su bili i nastavnici, i roditelji…
I na kraju, ples maturanata…

 

8-1
8-2
8-3
8-4

 

 • ŠKOLA SA TRADICIJOM
  Obrazovna ustanova 1955. godine dobija današnji naziv, Osnovna škola „Žarko Zrenjanin”. Nastava je školske 1979/1980. premeštena u novu školsku zgradu u ulici Đurđa Smederevca.

 

 • MIROSLAV BRNjOŠ, DIREKTOR ŠKOLE

 

Bogatstvo je u znanju

Ovo je trenutak kada, sa mnogo emocija, zaokružujemo jedan period vašeg života. Ostaju ispisane stranice dnevnika da svedoče o brojnim uspesima, stečenim prijateljstvima, ponekoj simpatiji i zajedničkim trenucima koji će ostati u trajnom sećanju.
Dragi osmaci, želimo vam da i ubuduće budete vredni i da istrajete u svom uspehu. Postavite sebi visoke ciljeve. I, zapamtite, bogatstvo je u idejama, ne u stvarima, a znanje je blago koje svog vlasnika svuda prati. Siguran sam da ćemo na vas biti ponosni i da ćete proneti ime naše škole, kao i mnoge generacije pre vas.
Naučili ste mnogo, o čemu govore i vaši uspesi. Malo je vremena da se nabroji šta su sve đaci ove generacije postigli tokom prethodnih osam godina. Mnogo je nagrada, pohvala, medalja… Mnogo je uspešnih.
Budite ponosni što ste bili đaci „Žarka”.

 

 • NOSIOCI „VUKOVE” DIPLOME
  Maša Tucić, Anja Došen, Nera Belić, Jana Pavlović, Anastasia Brusin, Jasmina Stanaćev, Darija Sekulić, Teodora Railić, Damjan Čavić, Jelena Velisavljev, Bojana Kvrgić, Stefan Ćirović, Lena Kočović, Teodora Stanković, Darko Nemet, Nina Sel, Milica Bajin, Aleksandra Hajduk, Nađa Palalić, Jovan Gardinovački, Aleksa Pajić, Milica Vučurević,Đorđe Dragović, Nina Antić i Vukašin Vujović.

 

 

 • PROSEK – 4,21
  U ovoj generaciji, od 108 učenika, 46 je osvojilo 89 posebnih diploma na opštinskim, okružnim i republičkim takmičenjima i to iz biologije 6, fizike 4, srpskog jezika 9, fizičkog vaspitanja 29, likovne kulture 4, engleskog jezika 2, matematike 7, španskog jezika 6, hemije 2, tehničkog i informatičkog obrazovanja 14, istorije 3 i geografije 3, a 25 je nosilaca diplome „Vuk Stefanović Karadžić”. Odličnih učenika – 52, vrlo dobrih 35, dobrih 19, dovoljnih dva.
  Prosek generacije: vrlo dobar – 4,21.
  Učenici ove generacije bili su aktivni na brojnim poljima i rado učestvovali u svim projektima i akcijama na nivou škole, a i šire. Aktivno su učestvovali u radu Učeničkog parlamenta, školskoj učeničkoj organizaciji „Mali ekolozi”, podmlatku Crvenog krsta… Naročito su se isticali u projektima uređenja škole, humanitarnim i ekološkim akcijama, projektu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”, ali i takmičenjima i kvizovima, školskim, međuškolskim i gradskim.

 • Svestrana, 11 posebnih diploma
  – Brzo je prošlo ovih osam godina. U druženju, učenju, uspesima koje smo postizali uz podršku roditelja i nastavnika. Svaki dan bio nam je dragocen. Uskoro, krenućemo svako na svoju stranu, ali ostaju nam naši zajednički dani…
  Ovako se, uz zahvalnost nastavnicima, obratila na završnoj maturskoj svečanosti učenica generacije Nađa Palalić, koja je na brojnim takmičenjima, uključujući i republička, osvojila 11 posebnih nagrada za matematiku, biologiju, srpski jezik, istoriju, tehničko i informatičko obrazovanje, fiziku, likovnu kulturu, hemiju, geografiju, engleski jezik i španski jezik.
  Koliko je izbor pravi, a koliko je i Nađa omiljena, svedoči dugotrajni aplauz kojim je nagrađena. Na nogama su bili svi – i njeni drugovi, nastavnici i roditelji koji su prisustvovali završnoj svečanosti u holu škole.
  Među najuspešnijima su i Nera Belić, Jana Pavlović, Maša Tucić, Darija Sekulić, Teodora Railić, Damjan Čavić, Lena Kočović, Stefan Ćirović.

MILENA BEČEJAC
Foto: „VESNA”