MATURANTI ZRENJANINSKE GIMNAZIJE 2019. GODINE: SJAJ MLADOSTI, LEPOTE, ZNANjA, PONOSA, ISTRAJNOSTI, LjUBAVI, SNOVA…

Ulazak u svet velikih očekivanja i obaveza

Biće još matura i maturskih slavlja, biće još rascvale lipe i mesečine u junu, ali više nikada neće biti maturske svečanosti generacije 2015/2019. Zrenjaninske gimnazije. I biće još srednjoškolskih ljubavi, možda i jačih i nepredvidljivih, ali više nikada onakvih kakve behu onih uzbudljivih školskih godina u Zrenjaninskoj gimnaziji od 2015. do 2019. I više nikada na onaj način, način kao u noći između četvrtka i petka, 13. i 14. juna ove godine, neće se igrati, pevati i veseliti u zrenjaninskom Hotelu „Vojvodina”, uz zvuke „Kameleon benda”… I neće se ponoviti baš takva svirka!
Još jedna sjajna generacija gimnazijalaca organizovala je maturu u Kristalnoj dvorani, u četvrtak, 13. juna. Ispratili su ih aplauzom i osmesima profesori, roditelji, stariji drugari, prijatelji, sugrađani… Neki od njih pevali su sa njima i njihovu himnu „Gaudeamus igitur”, a poneko je pustio i suzu radosnicu…

UKRASILI KRISTALNU DVORANU
A oni, onako mladi i lepi, pametni i poletni, razdragani i setni, ponosni i nestrpljivi, sa hiljade zamisli i još neostvarenih želja, sa obiljem planova i nedosegnutih snova, uvereni da im pripada budućnost, ukrasili su Kristalnu dvoranu i obradovali sve one koji su bili sa njima u tim posebnim i neponovljivim trenucima…
– Čast mi je da ukažem poverenje i ovoj generaciji maturanata i da naglasim da mi tu čast uvećeva i činjenica da Zrenjaninska gimnazija ovom školskom godinom zokružuje jedan impozantan vek od punih 173 godine trajanja – rekao je na svečanosti direktor Milan Radaković.
– Vaša mladost i polet i rezultati koji su učvrstili renome Zrenjaninske gimnazije i uspesi koji su odjeknuli nadaleko, umnogome su produžili vek našoj školi, obogatili je i dali smisao vaspitno- obrazovnom radu profesora i celokupnoj našoj delatnosti. Verujem da smo učinili najviše moguće i tim se povodom zahvaljujem i vama i vašim profesorima na ostvarenom učinku. Nadam se da smo ostvarili pravu meru između tradicionalnog i modernog u procesu obrazovanja i da će vam upravo takav pristup olakšati ovladavanje naukom i omogućiti mudrije učestvovanje u praktičnom životu. Po izlasku iz ove škole ulazite u svet velikih očekivanja i obaveza. Na tom putu najmudrije bi bilo da se neprestano izgrađujete, da osluškujete savete pametnih ljudi i da neopozivo pratite unutrašnji diktat svoga života. To je najsloženiji zahtev koji se stavlja pred vas, ali, istrajavanje, siguran sam, garantuje uspeh i ostvarenost – istakao je Milan Radaković.

LJUBAV, SAMO LJUBAV
Direktor je poručio svojim đacima i da se ne može i ne sme živeti bez svesti o tradiciji, da se ne mogu graditi vrednosti bez identiteta zajednice iz koje su iznikli, misleći, pritom i na širu zajednicu i na porodicu, kao njeno osnovno jezgro. U ovom vremenu migracije, nesigurnosti i traganja za smislom i slobodom, kako je rekao, pozvao ih je da sa najvećom ljubavlju vole svoje bližnje, svoj društveni identitet i svoju tradiciju, ali da, istovremeno, istraživački i neumorno prate i potkrepljuju dostignuća i vrednosti svoga vremena.
Učenica generacije je Milica Jocić. Priznanje joj je, praćen burnim aplauzom učenika, pedagoga i publike, uručio direktor Milan Radaković.
– Svi koji me malo bolje poznaju, a posebno oni koji su četiri godine proveli u istoj učionici kao ja – znaju koliko volim da pričam i da retoriku smatram ne samo veštinom, već i umetnošću od izuzetnog značaja – rekla je Milica. – Međutim, izgleda da sam i ja dospela u situaciju u kojoj se malo više borim sa rečima. Ne zato što nemam šta da kažem, naprotiv, ne znam odakle bih počela. Trebalo bi sada smestiti četiri godine u svega par minuta, a uz to se truditi da ne zvuči kao kliše. Počeću od ogromne zahvalnosti koju dugujem svima koji su me nesebično podržavali, ohrabrivali i podsticali da se još više trudim i hrabro grabim napred, kao i nastavničkom veću i direktoru Škole, koji su mi ukazali ovu čast i ovaj već poseban dan za mene učinili još posebnijim. Svaki profesor koji mi je predavao na sebi svojstven način je obeležio moje srednjoškolske dane i svi ćete mi ostati u lepom sećanju. Posebno hvala mojoj razrednoj za osećaj sigurnosti koji ste nam ulivali ove četiri godine. Hvala vam što ste znali kada treba da nas iskoristite i preusmerite, ali kada treba malo, ali samo malo, i da žmirnete na jedno oko. Hvala što ste uvek bili tu za svakog od nas. Profesorkama srpkog, ruskog i latinskog jezika – Danijeli Grbić, Irini Ubović i Dragani Karać, takođe dugujem posebnu zahavalnost, jer su osnažile moju ljubav prema jezicima. Profesorki Irini bih se dodatno zahvalila za sedam najlepše provedenih dana na stručnom predavanju u Moskvi, gradu u kojem nam se činilo da je sve moguće i verujem da kada ovo govorim pričam i u ime svojih vršnjaka koji su bili u prilici da ovo dožive i na trenutak osete magiju grada u kojem se prepliću epohe i susreću prošlost, sadašnjost i budućnost – istakla je Milica Jocić.
Učenica generacije će upisati Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu. Ima ona i plan B, a to su jezici. Bila je prirodno-matematički smer, ali je podjednako dobro idu i prirodne, i društvene nauke. Njeni roditelji mogu da budu ponosni na svoju ćerku. Što god da preduzme, kud god da krene, ona zna svoj cilj.
Nagrađena je i sa 100.000 dinara, dar „Bioelektrika”, kao i knjigom o osam vekova srpske državnosti.

ISPRAĆAJ ZA NEZABORAV
Muzičko horsko poetsko scensko plesnim programom maturante su ispratili đaci Zrenjaninske gimnazije. Autori su Svetlana Todorović Gvozdenović i Milan Jerkov, profesori. Pojedine tačke su pripremili sa učenicima i Gordana Vujin i Zoran Simonović, a podsetili su i na Zuzanu Popov, nekadašnju profesorku nemačkog jezika, koja je pokrenula plesnu tradiciju…
Učestvovali su horisti, Nataša Gardinovački i Petar Nikolin, Ivana, Nastasja, Nevena i Ana – pozija, Svasja Polaček, Trifun Iskov, Dušan Kuzmanov i Helena Novaković – u ritmu tanga, plesači… Voditelji su bili učenici II-2 odeljenja: Danilo Berar, Marija Pekez, Maša Milinković. Minja Tuba i Teodora Gerbeš i David.
Ispraćaj za nezaborav, kao i fotografije i video zapis Foto Đenke iz Novog Sada.

 • MILICA JOCIĆ UČENICA GENERACIJE
  Sve što je Milica Jocić uradila za četiri godine školovanja, kako je istakao direktor Milan Radaković, donelo je rekordan broj bodova u odnosu na sve dosadašnje izbore za učenika generacije. Ova učenica IV – 10 odeljenja se tokom četvorogodišnjeg školovanja izdvojila odnosom prema radu, uspesima koje je ostvarila. Krase je radne navike, odgovornost, sistematičnost, nenametljivost, ambicioznost, višestruki talenti…
  Osvajala je brojna najviša mesta na okružnim, republičkim i međunarodnim takmičenjima i olimpijadama iz srpskog jezika i jezičke kulture, biologije, latinskog jezika i ruskog jezika. Apsolutna je pobednica 15. Međunarodne olimpijade iz ruskog jezika, održane u Moskvi 2017. godine.

 

 • RAZREDNE STAREŠINE
  Maturanti su prodefilovali uz zvuke Šopenove muzike, predvođeni razrednim starešinama odeljenja na srpskom i mađarskom jeziku. To su: Milan Jerkov IV-1 odeljenje, Radovan Francuski IV-2, Jasmina Bulatović IV-3, Nikušor Petrov IV-4, Marica Jovanić IV-5, Slobodanka Kovačević IV-6, Tatjana Tasić IV-7, Endre Dorogi IV-8, Zoran Uzelac IV-9, Lolita Uzelac IV-10.

 

 • BUDITE GRADITELjI I KOVAČI SVOJE SREĆE
  Neka vam znanje bude najbolji prijatelj, neka vam porodica bude nasigurnije utočište – poželeo je maturantima direktor Zrenjaninske gimnazije. – I kakav god poziv da izaberete i gde god se denete, čuvajte sećanje na ove lepe dane, na ove drage ljude koji će vas u mislima pratiti do poodmakle životne dobi. Pronađite svrhu, mesto i smisao svome životu. Budite graditelji i kovači svoje sreće. Obogatite sebe harmoničnom porodicom i iskrenim prijateljima i učite školu života samouveremno i odgovorno i prema sebi i prema drugima.

 

 • NAJBOLJE ODELJENJE IV-1
  Od osnivanja do danas je kroz Zrenjaninsku gimnaziju prošlo više od 30.000 učenika. Zrenjaninsku gimnaziju je ove godine završilo 259 učenika u deset odeljenja. Prosečna ocena generacije je 4,29, a najbolje odeljenje je IV-1 sa prosečnom ocenom 4,60. U generaciji koja je Gimnaziju upisala 2015. a završila 2019. godine, 64 učenika su nosioci Diplome Vuk Karadžić, dok ih je 70 pohvaljeno. Specijalne diplome je dobilo 14 učenika. Na kraju nastavne godine pozitivan uspeh je ostvarilo 257 učenika. Sa odičnim uspehom razred je završilo 136 učenika, sa vrlo dobrim uspehom 86, sa dobrim 33, dovoljnim dva, a dvoje ih je upućeno na popravni ispit. Ispit zrelosti je polagalo 257 učenika. Odličan uspeh je ostvarilo 176 učenika, vrlo dobar 67, dobar 13, a jedan učenik je dovoljan.

Branka Jajić