GLAVNI ODBOR STRANKE SLOBODE I PRAVDE U ZRENJANINU: Antikorupcijski zakon u svetlu afere trgovine oružjem

Predlog zakona o borbi protiv korupcije javnih funkcionera usvojen je jednoglasno danas na Glavnom odboru Stranke slobode i pravde održanom u Zrenjaninu, kako je rečeno, u svetlu velike afere trgovine oružjem u koju su upleteni najviši funkcioneri Srbije, od ministra unutrašnjih poslova do predsednika države Aleksandra Vučića.

Kako je na skupu održanom u hotelu „Vojvodina“ objasnila Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, ovaj dokument nastao je po uzoru na rumunske propise, na osnovu kojih je tamošnja Nacionalna uprava za borbu protiv korupcije, predvođena tužiteljkom Laurom Kodrucom Keveši,  pokrenula stotine istraga protiv najviših funkcionera Rumunije, među kojima su bili ministri, poslanici, gradonačelnici, direktori javnih preduzeća.

Poslanica SSP je pri sastavljanju Predloga zakona, na srpski prevela rumunske propise, uz konsultacije sa Laurom Kodrucom Keveši, odnedavno prvom šeficom novoosnovane Kancelarije evropskog javnog tužioca EU.

– U odnosu na Krivični zakonik, koji ima odredbe za krivična dela korupcije, naš Predlog zakona specifičan je u tome što se odnosi isključivo na javne funkcionere – postavljena, izabrana i imenovana lica, koja bi, ukoliko se osude za krivična dela, dobijala kazne predviđene Krivičnim zakonikom ali uvećane za trećinu ili čak polovinu. Druga ključna mera Predloga jeste to što bi, po ugledu na Rumuniju, uspotavio posebnu policiju, direktno odgovornu antikorupcijskom tužiocu, a ne ministru unutrašnjih poslova – političkoj sinekuri. Takođe, Predlog predviđa i to da ovaj specijalni tužilac procesuira i pripadnike vojske – navela je Marinika Tepić.

Kako je objasnila, ovakav organ potreban je našoj zemlji  iako u Srbiji već postoji Odeljenje za suzbijanje korupcije pri Republičkom javnom tužilaštvu, kao Agencija za borbu protiv korupcije.

– Na čelu Agencije je direktor – politička sinekura, a ne tužilac, kao što je bilo u Rumuniji. Takav tužilački tim imao bi ovlašćenja postupanja i procesuiranja, za razliku od  direktora čija su ovlašćenja limitrana na to da ukazuje i upozorava – kaže poslanica SSP.

Stranka slobode i pravde Predlog zakona o specijalnom tužiocu za borbu protiv korupcije javnih funkcionera, kako je naveo predsednik partije Dragan Đilas, neće poslati skupštini, koju bojkotuju, već će ovaj propis doći na red u nekom novom sazivu parlamenta koji će imati snage da ga donese.

M.M.

Foto: J.Njegović Drndak