GRADONAČELNIK OBIŠAO BRODOGRADILIŠTE „ŠIPJARD BEGEJ”: Gradi se moderan rečni tanker

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić obišao je danas, zajedno sa zamenikom gradonačelnika Sašom Santovcem i Goranom Kravarušićem, načelnikom Odeljenja za privredu Gradske uprave, brodogradilište “Šipjard Begej” (nekadašnje brodogradilište “Begej”).
– Prethodnih godina trudili smo se da promovišemo Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje, samo u poslednjih pet godina otvoreno je više od 7.000 novih radnih mesta u našem gradu, što je za poštovanje, i za veći grad u odnosu na Zrenjanin – rekao je gradonačelnik i izrazio zadovoljstvo što su firme zainteresovane za investiranje u zonama “Bagljaš “i “Jugoistok”, ali da je ipak posebno zadovoljan kada neke stare firme, koje su proslavile naš grad i našu privredu, ponovo rade.
– Drago mi je i zbog toga što smo uspeli da nađemo investitora, posle šest godina bukvalno praznih hala, ovde u brodogradilištu „Begej”, i da je sada sasvim drugačija slika, jer smo našli investitora i za drugo brodogradilište. Oduševljen sam planovima i projektima, među kojima su izrada novih tankera i reparacije koji su u planu, a koje mi je danas predočio direktor Marko Pražić. Verujem da će brodogradilište opet doći u žižu interesovanja mnogih brodovlasnika u Evropi i svetu – rekao je još gradonačelnik Janjić.
Marko Pražić je kazao da se u proizvodnim halama trenutno radi na izradi rečnog tankera dužine 136 metara koji je ”lagan za svoje dimenzije i biće težak samo 855 tona, što je nova generacija i modernizacija plovidbe u celom svetu”.
– Kada govorimo o kupovini brodogradilišta “Begej” iz stečaja, uložili smo značajna sredstva, ali danas možemo da se pohvalimo da je brodogradilište potpuno operativno, plan nam je bio da zaposlimo 75 ljudi, ali smo taj broj premašili i trenutno je ovde zaposleno 130 ljudi, što je nadmašilo i moja početna očekivanja. Pored brodogradilišta “Begej”, kompanija “Rubikon” od novembra 2019. godine poseduje i brodogradilište “Bomeks”, koje smo takođe kupili iz stečaja, i uz ta dva brodogradilišta, trenutno u Evropi ne postoji kompanija sa većim kapacitetom za proizvodnju plovila – rekao je Pražić.
Prema njegovim rečima potpisani ugovori za gradnju drugih brodova, a da im je u cilju da ulažu u „Bomeks” i da povećaju broj zaposlenih sa sadašnjih 25.
– „Bomeks” je trenutno u nekom sistemu investicije, kupujemo novu opremu, osposobljavamo navoze – naveo je on, i dodao da veliku zahvalnost duguju lokalnoj samoupravi na ukazanoj pomoći i podršci.
– Očekujem da podrška neće izostati ni u slučaju „Bomeksa” i da brodogradilišta doprinesu da brodogradnju vratimo u Srbiju i da je vratimo tamo gde joj je i mesto, među prvih pet u svetu – rekao je Pražić.
„Rubikon Shipping Company” iz Beograda postalo je vlasnik imovine “Brodogradilišta Begej” u stečaju 2016. godine, kada je odluku o tome doneo Odbor poverilaca, prihvativši ponudu te kompanije vrednu 96 miliona dinara.

Kabinet gradonačelnika