GRADSKO VEĆE ZRENjANINA ODLUČILO O PRODAJI GRAĐEVINSKOG ZEMLjIŠTA

Investicije dobijaju novi zamah

  • Gradiće se stambeni i poslovni objekti, u skladu sa planovima detaljne regulacije

 

Najmanje 23 miliona dinara uskoro će se sliti u budžet Grada Zrenjanina, kada investitori zainteresovani za kupovinu 17.527 kvadratnih metara gradskog građevinskog zeljišta ispune obaveze koje su prihvatili činom konkurisanja po oglasu koji je Grad raspisao krajem aprila.
Odluke koje je u ponedeljak donelo Gradsko veće preciziraju dalji tok postupka: uplatu novca, sklapanje ugovora, prenos apsolutnih prava i plaćanje troškova upisa u javnu knjigu zemljišta, kako zahteva Zakon. Kupcima parcela vrednosti do milion dinara ponuđena je mogućnost plaćanja u 12 mesečnih rata, parcele vredne do četiri miliona dinara mogu se platiti u roku od 24 meseca, a one vredne do osam miliona – 36 meseci. Jednokratno plaćanje podrazumeva popust od 30 procenata.
Prema planovima regulacija, za stambene objekte predviđeno je da zgrade mogu imati jedan sprat i potkrovlje, proizvodni i uslužni objekti mogu biti dvospratni sa potkrovljem, a magacini – prizemni objekti.
Najviše parcela prodato je radi stambene izgradnje, u zoni „Zrenjanin jug”. Više privatnih lica kupili su parcele za gradnju kuća, po ceni od 3.300 dinara za jedinicu površine. Preduzetnik Vladimir Filipović (drvara „Filip”) kupac je dva placa površine 393 i 390 kvadratnih metara, između „Rode” i „Lidla” kod Autobuske stanice.
„Bomist” doo kupac je deset hiljada kvadratnih metara u zoni stare „plinare” na izlasku iz grada prema Elemiru. Jednokratno plaćanje smanjilo je cenu za 30 procenata, pa je prihod grada 9 miliona i 545 hiljada dinara.
Drugi investitor – „Kinetika inženjering”, firma koja projektuje i pruža usluge obrade i površinske antikorozione zaštite metala, primenom savremenih metoda, između ostalog i primenom lasera, kao i usluge projektovanja i konstruisanja, kupio je 4.500 kvadratnih metara u javnom vlasništvu kojim raspolaže grad Zrenjanin. Parcela je u Industrijskoj zoni „Zrenjanin Jugoistok”. Jednokratno plaćanje je i ovoj firmi donelo popust od 30 odsto, pa njen trošak za zemljište iznosi 2 miliona i 922.022 dinara.

  • JANjIĆ: prodate skoro sve parcele
    – Raduje me što su prodate skoro sve parcele sadržane u konkursu koji smo raspisali u aprilu. Gradiće se individualne i višeporodične stambene i stambeno-poslovne zgrade, kao i objekti za privrednu delatnost u raznim delovima grada – rekao je gradonačelnik Čedomir Janjić, neposredno posle sednice Gradskog veća na kojoj je odlučivano o prodaji placeva.
    – Interesovanje za kupovinu stanova, izgrađenih primenom savremenih materijala i tehnika gradnje, ponovo je u porastu. Posebno me raduje kupovina zamljišta u industrijskim zonama, od strane domaćih preduzetnika. Očigledno je da je investiciona klima dobra, da postoje ozbiljni znaci ekonomskog oporavka. Uostalom, napreduju i druga, ranije otvorena gradilišta, po pređašnjim konkursima koje je raspisala ova gradska administracija – komentarisao je Janjić.

 

M. Stojin