HOR „SVETI SERAFIM SAROVSKI” NEZABORAVNIM KONCERTOM OBELEŽIO 25 GODINA POSTOJANJA

Pesma i molitva su nas održale i u najtežim vremenima

Na svoju duhovno-muzičku plovidbu krenuli su pre četvrt veka. Mesto sa kojeg su 1995. počeli pojanje na svetim liturgijama i prinošenje molitava svome zaštitniku, svetom Serafimu Sarovskom, bio je manastir svete Melanije Rimljanke u Zrenjaninu. Na inicijatvu dr Dušana Slankamenca i dirigentkinje Kamelije Ćirić oformljen je veliki, mešoviti hor. Njihova želja je bila da Zrenjanin dobije još jedan sastav, koji će, pre svega, pevati na liturgijama. Vremenom su se izdvojili muški vokali. Tako je nastao oktet „Sveti Serafim Sarovski”, koji je vodio Vladimir Prvulović. Kako je vreme odmicalo menjali su se i članovi i dirigenti. Prvenstveno su izvodili duhovni repertoar, da bi vremenom počeli da pevaju ruske (crkvene i svetovne) pesme. Tada su krenuli i da održavaju koncerte. Nisu ostali samo na ruskim napevima, pa su uveli tradicionalne srpske numere, makedonske, dalmatinske i druge pesme.

PODRŠKA PUBLIKE
Za 25 godina, koliko postoje, preživeli su mnoga iskušenja, doživljavali uspone i padove, ali kako kažu, najviše pamte lepe trenutke kojih je najviše bilo. Ono što se nije menjalo od njihovog prvog pojavljivanja, pa do danas je verna publika koja svaki njihov nastup doživljava kao praznik.
Tako je bilo i u nedelju, 26. decembra, na slavljeničkom novogodišnjem koncertu hora „Sveti Serafim Sarovski”. Veliki salon Narodnog muzeja bio je mali za sve posetioce koji su došli, iako je te večeri bilo posebno hladno i padala je kiša. Zrenjaninci se nisu pokolebali, već su bili podrška svojim sugrađanima, vrsnim muzičarima koji nastupaju po beogradskim i novosadskim pozorištima i operama, ponosno noseći ime našeg grada.
– Pesma je „kriva” što smo uprkos svemu i dalje na okupu. Ona nas je održala, njojzi hvala. Radujemo se i posebno smo srećni jer smo konačno stali prered publiku, koja je željno očekivala naš koncert. Ovo je bila kraća, jednočasovna verzija, a celovečernji nastup je nešto što svakako planiramo. Jubilej se navršio prošle godine, a zbog celokupne situacije nismo mogli da ga priredimo ranije. Izveli smo pesme koje su publici prepoznatljive, a neke smo posebno prilagodili i premijerno otpevali. To su makedonske „Ajde slušaj, slušaj, Kaleš bre Anđo” i „Ne stoj Done Donke”. Priredio sam i numeru „A ti se nećeš vratiti” iz serije „Vratiće se rode” i Zrenjaninci su ih odlično prihvatili – ispričao je Božidar Crnjanski, dirigent i umetnički rukovodilac Hora.

CELOVEČERNJI NASTUP U NAJAVI
Koncert nije mogao da prođe bez „Sećanja na Velu Luku”, koju je sastav često izvodio, a jedan spontani snimak ove pesme beleži mnogo pregleda na Jutjubu. Crnjanski je prokomentarisao i pesmu koja je na njihovom repertoaru od samog početaka i koja je celom sastavu posebno draga. Može se nazvati „ličnom kartom” hora.
– Na samom kraju smo izveli „Legendu o dvanaest razbojnika” u interpretaciji našeg soliste Miloša Milojevića. Nju čuvamo za bis i mnogi je i očekuju. Pesma je ruska. To je zapravo ispovest pokajnika koji je i sam zgrešio, na kraju otišao u manastir, pokajao se i živi monaškim životom. Svoju priču priča iskušeniku i na neki način ga podučava. Ta pesma je bila jedna od prvih koju smo počeli da učimo i ostala je na našem repertoaru. Publika je voli gde god je izvodimo. Ona je svetovnog karaktera, ali u sebi nosi duboko složenu duhovnu pouku – kazao je naš sagovornik.
Hor „Sveti Serafim Sarovski” zbog poslovnog angažmana izvođača ne nastupa često u Zrenjaninu, a svaki put kada pevaju traži se mesto više. Crnjaniski je ispričao i šta planiraju u narednom periodu.
– Atrijum Narodnog muzeja je predivan, inspirativan i idealan za celovečernji koncert. Već smo zamislili kako će sve izgledti, samo čekamo lepše vreme da to i ostvarimo – kazao je dirigent sastava.
Crnjanski je evocirao uspomene na pojedine nastupe koje pamti i kojima su krčili put i van zemlje i regiona. Pomenuo je koncert u Štutgartu (Nemačka) nakon tri godine postojanja koji im je bio dobra „odskočna daska” i „vetar u leđa” za dalji rad.
– To je bilo naše prvo inostrano gostovanje. Uz nas je bio otac Branislav Avram. Tada nas je, takoreći, svet čuo. Gde god smo kasnije odlazili, uvek su nas pozivali da dođemo ponovo.
Moram da napomenem da je svaki naš odlazak bio pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve. Putovanje u Australiju 2018. je posebna priča i za sve nas jedinstven i nesvakidašnji događaj – rekao je Crnjanski.

  • STEFAN KALAJDŽIĆ NOVI ČLAN
    Hor „Sveti Serafim Sarovski” čine: Aleksandar Tolimir (prvi tenor), Božidar Crnjanski (dirigent, drugi tenor), Čedomir Radlovački (drugi tenor), Predrag Šepelj (bariton), Miloš Milojević i Vladimir Kusalo (bas).
    Pojačanje je mladi Stefan Kalajdžić (bariton) kome je ovo bio prvi nastup. Rodom je iz distrikta Brčko, a živi i radi u Novom Sadu.
    – U Hor sam došao preko Srpskog narodnog pozorišta gde nastupaju i rade mnogi članovi koji su i moji prijatelji. Sam poziv da pevam rame uz rame sa njima velika je čast, a Zrenjaninci nisu mogli da mi prirede lepši doček, jer sam prvi put i u vašem gradu – ispričao je Stefan Kalajdžić.

Miroslava Malbaški