Ia, bluză tradițională românească, Sâmzienele începutul verii, Crenguţe de flori de sânziene

Ziua Universală a Iei Românești „O ie spune o poveste”
Ziua Universală a Iei Românești se marchează pe 24 iunie iar cu acest prilej, joi, 22 iunie, la Casa Bănățeană din Torac a fost organizat un eveniment dedicat acestei zile și a Sărbătorii Sânzienelor.
Bluza românească Ia este cea mai importantă parte a costumelor românești, în principal, ea este cosută manual și motivele pe ea diferă de la o regiune la alta. Pe 24. iunie a fost declarată Ziua Mondială a Iei românești în acea zi, indiferent în ce țară și în ce parte a lumii în care trăiesc români se înbracă acest costum vestimentar. Este sărbătorită în peste 50 de țări de pe 6 continente. La complexul Etnografic „Casa Bănățeană”, cu poezii tradiționale, recitări și dansuri, realizate de elevi Școli Generale „ George Coșbuc” precum și al Asociației de artă și muzică românească „Vichentie Petrovici Bocăluț”, cu suportul Asociației de femei „Bănățenele” din Torac care și de data aceasta au servit prăjituri tradiționale. Vizitatorii au putut vedea un număr mare de ii care sunt în proprietatea femeilor din Torac. La inițiativa doamnei Rodica Petrovici această manifestare a avut loc pentru a doua oară. Sărbătoarea Sâmzienelor marchează începutul verii, întrucât pe 21 iunie a avut loc solstiţiul de vară numit şi vara astronomică. Unii etnologi afirmă că originea acestei zile este de găsit în vechi culte geto-dacice închinate soarelui.

slika za tekst 2 1
Crenguţe de flori de sânziene sfinţite se aduc la ușa caselor fiind simboluri ale belşugului şi bunăstării în gospodării despre care a vorbit înconjurată de copii, domna Mariana Lelea. Persoanele ce poartă numele de Sânziana îşi sărbătoresc onomastica. Se presupune că acest nume provine de fapt de la expresia „Ziua Sfântului Ioan” şi a cunoscut în timp mai multe forme intermediare precum: Sânzioana, Sâmzeana şi Sâmziana.
Ia, bluză tradițională românească este un simbol internațional al culturii române și o piesă emblematică a costumului popular național românesc. Ia, una dintre cele mai importante moșteniri naționale și culturale. La 21 ianuarie 2013, comunitatea online „La Blouse Roumaine” fondată de Andreea Tănăsescu a propus ca data de 24 iunie să devină o zi dedicată iei. În același an, odată cu sărbătoarea de Sânziene, „La Blouse Roumaine” a organizat prima Zi Universală a Iei, care a devenit în timp un eveniment global, sărbătorit în peste 50 de țări. În 2015, primarul capitalei americane Washington D.C., Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie drept Ziua Universală a Iei în acest oraș, în urma eforturilor comune ale Ambasadei României la Washington și ale comunității românești din capitală.

M. V.