Festivalul de Romanţe şi Cântece de Pahar, ediţia a VI-a la Zrenianin

Sentimente, bucurii, speranţe exprimate printr-o romanţă -Romanţa unei vieţi
Festivalul de Romanţe şi Cântece de Pahar, ajuns la ediţia a 6-a a avut loc  vineri 23 iunie, la Teatrul Naţional „Toša Jovanović” din Zrenianin. Organizatorii festivalului sunt Societatea Cultural Artistică „Ştefan Ştefu” din Ecica, Asociaţia Românilor „Bega”, în colaborare cu Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina. Totodată, acest festival se organizează şi sub auspiciile Secretariatului Provincial pentru Învăţământ, Reglementări, Administraţie şi Minorităţi Naţionale, Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia, Primăria oraşului Zrenianin şi SOKOJ. În numele organizatorilor celor prezenți sa adresat Dinicu Voin, președintele Comitetultui de organizare.
-” Mă bucur foarte mult să mă aflu în această seară aici, într-o ambianţă atât de plăcută, alături de atât de mulţi oameni, iubitori de romanțe și cântece de pahar. Sunt convins că vom avea parte de o seară minunată, plină de sunete plăcute și versuri de dragoste. Acest festival este un exemplu de continuitate a folclorului muzical românesc și cultură românească de care ne putem mândri. Vreau să aduc mulţumirile mele, tuturor participanților celor care ne-au ajutat şi au susţinut realizarea acestui proiect.” Programul ediţiei din acest an l-a inaugurat  Orchestra de Muzică Populară a Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia, dirijată de mr. Roman Bugar, care a interpretat romanţa „Zadarnic tremuri”, devenită deja o tradiţională introducere în lumea romanţelor. Succesul unui asemenea demers ar reprezenta o mare recunoaștere a romanței ca gen muzical. Romanţa este o extensie a sufletului ea exprimă dorul şi nevoia de iubire din sufletul nostru, bucuriile, dezamăgirile şi speranţele pe care le simţim în cursul vieţii.

slika za tekst 1
Programul a început cu prezentarea  tinerei soliste Andreea Şoşdean din Uzdin, care a interpretat două cântece „Să-mi cânți cobzar „ şi „Constantine ,Constantine”. A urmat Cristina Mic din Satu-Nou cu romanţa „N-ai să ști niciodată” şi cunoscutul cântec ,,Mai vino seara pe la noi…” din repertoriul Ioanei Radu. Mesajul cunoscutei romanţe „Sara pe deal „ a fost apropiat publicului de Nadia Ungur Drăgoi, din Zrenianin care a mai interpretat şi cântecul popular „Trenule mașină mică”. Din Mesici a venit Lavinia Drăghici, care a interpretat romanţa „De ce oare eu te-am cunoscut”  şi cunoscutul cântec „O bătrănă într-o gară” din repertoriul Ileanei Sărăroiu. A urmat Alexandra Rancovici din Nicolinţ care s-a prezentat  cu romanţa ,,Car frumos cu patru boi”, urmată de cântecul din repertoriu lăutăresc „Lume soro lume”.  Pe scena a urcat şi Adriana Uzoni din Vărșeț, care a interpretat romanţa ,,Dor de răzbunare” și cântecul „Valurile Dunării”. La cea de-a VI-a ediţie a manifestării a participat şi Firuţa Cina din Ovcea cu romanţa ,,Romanța Crizantemelor” şi cunoscuta melodie ,,Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara”. Mariana Petrovici – Ocolişan din Timişoara  s-a prezentat cu  romanţa ,,Din ochii care-au plâns vreodată” şi cântecul ,,Dealu-l deal și valea-I vale” din repertoriul Ioanei Radu.
În finalul programului precum și la început, Orchestra Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia care a acompaniat solistele vocale a interpretat cântecul „Zadarnic Tremuri”. Aranjamentele muzicale sunt alcătuite de către Petru Popa, Graţian Petrovici, Doru Ursu şi Saša Kovačević iar prezentatoarea programului, Patricia Drăgoi. Evenimentul a beneficiat de suport tehnic al Radioateleviziunii Voivodinei, care a înregistrat integral Festivalul şi îl va difuza în cadrul emisiunilor programului în limba română. De menţionat este că Festivalul de romanţe şi cântece de pahar nu a avut și nu are caracter competitiv.M. V.