INKLUZIVNA REGATA – ŠTO JE SPOJILA TISA, NASTAVLJA DA VEŽE BEGEJ

Banatske reke mogu biti dostupne svima

I ove godine, uprkos teškoj i nezavidnoj situaciji, Udruženje paraplegičara Banata (UPZ), organizovalo je, u subotu, 7. avgusta, 4. inkluzivnu regatu na Begeju pod nazivom „Reka nas spaja 2021”.
Cilj okupljanja je bio da više od 50 učesnika, od kojih je polovina osoba sa invaliditetom (OSI), u desetak plovila, uz pratnju spasilačkih timova, prevezu do „triangla” kod Kleka i nazad.
Većini učesnika osoba sa invaliditetom ovo je bio prvi direktan susret i plovidba rekom.
Prema rečima Nenada Krbavca, predsednika Udruženja paraplegičara Zrenjanin (UPZ), zamisao je bila da se celokupnoj zajednici pokaže da, uz odgovarajuću pristupačnost, reke mogu biti dostupne svima, bez obzira na invalidnost ili neku drugu različitost.

JEDINSTVEN DOGAĐAJ
– Ideja nam je da na rekama oko i u Zrenjaninu napravimo simbiozu ljudi koji plove i tu žive, sa onima koji borave blizu nje, ali sticajem mnogobrojnih okolnosti nisu bili na vodotocima ili ne provode mnogo vrema uz njih. Prve dve regate bile su na Tisi, a od kad je Begej plovan, održavaju se na jednom od simbola Grada. Naša regata je specifična, jer želimo da osim tipične grupe stanovništva, na brodićima okupimo što veći broj osoba sa invaliditetom. Po broju učesnika i ove godine smo to i uspeli. Moram da naglasim da celokupne aktivnosti nisu vezane samo za plovidbu, već, zapravo, imaju daleko veću dubinu. Odnose se na socijalizaciju, veću vidljivost OSI, njihovo ohrabrivanje i izvlačenje iz samoizolacije i nevidljivosti – istakao je Nenad Krbavac.
On je dodao i da je UPZ organizacija čija je većina članova trajno vezana za kolica. Sa više od 35 godina beleže dugu tradiciju borbe za prava i kvalitetniji život OSI i pristupačije okruženje.
Članica Snežana Nikolič je uz svoje prijatelje od prvih dana. Zajedno se bore i uživaju u događajima koji su im, u ovom periodu, posebno potrebni.
– Vožnja brodićem je predivan doživljaj. Pogled na Zrenjanin iz drugog ugla odaje utisak da ste u nekom nepoznatom gradu. Regata je za mene divno i kvalitetno provedeno vreme sa dragim ljudima. Zaboravila sam na sve muke i probleme i prepustila se uživanju u vožnji i prelepom ambijentu. Nadam se da će sledeće godine na reci biti i neki čamac, jer mi je jedino nedostajala jedna brza vožnja – rekla je Snežana Nikolič.

GRAD SA REKE JE POSEBNO LEP
Drago Ilić, predsednik Udruženja za cerebralnu i dečju paralizu (CDP) za srednji Banat zahvalio se na pozivu i pohvalio Nenada Krbavca i UPZ na sjajnoj organizaciji.
– Doživljaj je neverovatan, a pogled na Grad sa reke je neopisiv i to se mora doživeti. Zato sam svoje meso ustupio članovima da i oni dožive nova iskustva. Nakon vremena provedenog na reci svi smo se uputili na motel Šumice gde su nas domaćini, Stevo Čorokalo i Saša Prošić, dočekali sa vrlo ukusnim ručkom – kazao je Drago Ilić.
Nenad Krbavac je podsetio da je Udruženje paraplegičara zaslužno za neke od važnih aktivnosti na teritoriji Grada. Upravo ta iskustva motivisali su ih da pokrenu projekat regate „Reka nas spaja”.

Miroslava Malbaški
Foto: FB stranica Volim Zrenjanin