NOVOSADSKA FIRMA U VLASNIŠTVU PORODICE MATIJEVIĆ KUPILA „RADIJATOR”

Umesto odlivaka, proizvodiće se berači višanja

Nakon što je rudarsko građevinsko preduzeće „Hidrooprema” iz Šapca pazarilo za 224,9 miliona dinara „Vojvodina put”, još jedan nekadašnji lokalni privredni gigant dobio je novog vlasnika. Privredni sud u Beogradu doneo je rešenje u kojem se navodi da je „Radijator” u stečaju, čije je sedište svojevremeno premešteno iz Zrenjanina u glavni grad, prodat preduzeću „MAT Ril Estejt” (MAT Real Estate ) iz Novog Sada, koje je u većinskom vlasništvu poznatog biznismena Petra Matijevića. Zrenjaninska livnica prodata je kao pravno lice za 414,8 miliona dinara, koliki je i bio početni iznos na javnom nadmetanju održanom 10. juna u Beogradu.
Stečajni upravnik Aleksandar Lakić, koji je u maju na tom poslu zamenio Miloša Borovčanina, navodi da je novosadska firma bila jedini ponuđač, a rešenje o prodaji postalo je pravosnažno 9. avgusta.
Suvlasnik kompanije „Matijević”, Zoran Matijević, izjavio je za portal „Nova S” da će se „Radijator” u Zrenjaninu ubuduće baviti proizvodnjom traktorskih prikolica i kombajna za branje višanja.
On je za agenciju „Beta”, takođe, rekao da su to projekti u razvoju, jer prikolice već proizvodi njihova firma „Agrovojvodina” koja sklapa i traktore, a proizvedeno je i nekoliko berača višanja.
– Nećemo nastaviti proizvodnju odlivaka za radijatore, jer je ona davno ugašena, već ćemo praviti berače višanja zato što imamo 600 hektara pod tim voćem – rekao je Matijević za „Nova S”.
Zoran Dedić, dugogodišnji urednik ekonomske rubrike u listu „Zrenjanin”, istraživao je genezu stečaja ove firme. On podseća da je imovina „Radijatora”, koja je pre dva meseca po treći put izneta na prodaju, procenjena na nešto više od dve milijarde dinara, ali je shodno prilikama na tržištu, novog vlasnika dobila za pet puta manji iznos.

U Zrenjaninu, u ulici Beogradska bb, ima ukupno 22 objekta koji zajedno sa dvorištem zauzimaju skoro 2,3 hektara gradskog građevinskog zemljišta.
– Akcionarsko društvo za proizvodnju radijatora, kotlova i uslužnog liva u stečaju je duže od četiri godine, a nakon par neuspelih predloga reorganizacije, odlučeno je da se ovo, nekada moćno privredno društvo, proda kako bi se, koliko-toliko namirili brojni poverioci. Prvi pokušaj prodaje organizovan je septembra 2019. godine. Tada je novog vlasnika dobio samo poslovni prostor fabrike na Vračaru (19 miliona dinara), ali ne i proizvodni pogoni u Zrenjaninu. Oni su potencijalnim kupcima ponuđeni marta 2020. godine po početnoj ceni nešto većoj od milijardu dinara što je, inače, polovina procenjene vrednosti ovog stečajnog dužnika. Niko se, međutim, nije javio ni da zaviri u prodajnu dokumentaciju – navodi Dedić na svom Fejsbuk profilu.
On dodaje da je novi vlasnik 10. juna pazario „Radijator” da bi na tom poslu zaradio, a teško je zamisliti da to može postići ponovnim pokretanjem proizvodnje.
– U fabrici koja je poslovno posrtala par godina uoči stečaja 2017. godine, a onda i dugo stajala, za to bi bila neophodna ogromna ulaganja. Otuda je najlakše pretpostaviti da će oprema „Radijatora” biti prodata kao staro gvožđe, a prodaja „na komad/parče” verovatno sledi i pogonima, odnosno dvorištu „Radijatora”. Njihovu prođu svakako može da pospeši blizina Industrijske zone „Ečka”, kao i obilaznice koja će proći nadomak kruga „Radijatora” – beleži Zoran Dedić.

Miroslava Malbaški